Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 10 januari 2006

Subsidie voor duinrellen, knotbomen en houtwallen tot 1 april opengesteld

De subsidieregeling voor herstel en aanleg van landschapselementen is weer opengesteld. Particulieren, boeren en verenigingen in het buitengebied van Noord-Holland kunnen tot 1 april subsidie aanvragen bij Landschap Noord-Holland. De eerstvolgende ronde loopt van 1 juni tot 1 september.

Het betreft de subsidieregeling Landschapselementen, die nu haar zesde jaar van bestaan ingaat. De regeling, ingesteld door de provincie, is bedoeld om het karakteristieke landschap van Noord-Holland te versterken en te behouden. De reden is dat veel landschapselementen in de loop van de tijd hun oorspronkelijke functie hebben verloren, zijn verwaarloosd of zelfs verdwenen. De uitvoering van de regeling is in handen van Landschap Noord-Holland.

Het accent ligt dit ook dit jaar op duinrellen en duinwateren, herstel van iepenbeplantingen en omvormen particuliere bosjes naar rietland of hakhoutbeheer in veenweidegebieden (wat gunstig is voor de weidevogels in de directe omgeving). Deze elementen zijn uitgeroepen tot speerpunt en maken daarmee een grotere kans gesubsidieerd te worden. De werkzaamheden mogen nog niet zijn uitgevoerd.

De regeling biedt particulieren en boeren in het buitengebied de mogelijkheid om individueel of in groepsverband subsidie aan te vragen. Ook voor (agrarische) natuurverenigingen en historische verenigingen of vrijwilligersgroepen is de regeling interessant. Wanneer zij (of hun leden) landschapselementen in beheer hebben of wanneer zij eigenaar zijn van interessante gebieden, kunnen zij in aanmerking komen voor subsidie.

Wilt u meer informatie kijk dan op de website www.landschapnoordholland.nl of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 0251 - 66 22 44.