Ingezonden persbericht


Vanavond in Profiel: Pieter van Vollenhoven

Woensdag 10 januari 2007, 23.00 uur op Nederland 2 (Herh. donderdag 11 januari 2007, 13.55 uur op Ned. 2)

Een portret van Pieter van Vollenhoven. Op 10 januari zijn Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet 40 jaar getrouwd. In Profiel gesprekken met school- en studiegenoten en goede vrienden over de man die zichzelf omschrijft als een terriër.

Sinds zijn installatie als voorzitter van de onafhankelijke Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2005 staat de autoriteit en de invloed van Pieter van Vollenhoven buiten kijf. Voor de maatschappelijke positie die hij nu bekleedt heeft Van Vollenhoven tegenstand moeten overwinnen. Profiel schetst een portret van de man die zichzelf omschrijft als een terriër aan de hand van gesprekken met school- en studiegenoten en goede vrienden van Van Vollenhoven.

Toen Van Vollenhoven trouwde, was hij de eerste Nederlandse niet-adellijke burger die werd toegelaten aan het hof. Maar onder meer prins Bernhard en - toen nog - prinses Beatrix - zaten echter niet te wachten op deze burgerjongen omdat zijn afkomst de mythe van het koningshuis in gevaar zou kunnen brengen. De eerste jaren aan het hof waren voor Van Vollenhoven dan ook zeer moeilijk. Volgens goede vriend Relus ter Beek, kwam dat vooral "omdat niet iedereen in de koninklijke familie blij was met de keuze van Margriet". Maar die tegenstand werkt volgens Ter Beek bij Van Vollenhoven als een rode lap op een stier. "Hij is een knokker. Hij wil zichzelf gewoon niet toestaan om te verliezen. Hij wil winnen en bewijzen dat de omgeving ongelijk had."

De zoektocht naar een baan voor Van Vollenhoven verliep niet probleemloos en de studentikoze "man van de prinses" werd in de jaren zeventig regelmatig mikpunt van spot. Maar Van Vollenhoven zette zijn zoektocht naar een zinvolle invulling van zijn werkzame leven voort en vond die uiteindelijk in het thema 'veiligheid'. In 1977 begon hij een lange strijd voor onafhankelijk onderzoek van rampen en ongevallen die hem regelmatig in botsing bracht met ministers. Ter Beek: "Pieter heeft zich niet laten weerhouden door kritiek of dit soort problemen. Pieter heeft heel bewust voortdurend de grenzen opgezocht en afgetast. Daar is ie heel consequent in geweest tot op de dag van vandaag."

Zijn strijd resulteerde in de oprichting van de onafhankelijke Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarvan hij de voorzitter is. Het eerste grote onderzoek van de Raad naar de Schipholbrand, kostte twee ministers en de burgemeester van Haarlemmermeer de kop.

De stelling:
Beatrix zou zich moeten excuseren voor de kille ontvangst die Van Vollenhoven aan het hof kreeg.