Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200600498/1
(Milieuvergunning tankoverslagbedrijf in Roermond) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend aan een tankopslagbedrijf aan de Schipperswal in Roermond. De vergunning is verleend voor de op- en overslag van minerale brandstoffen. Het bedrijf ligt op het industrieterrein Willem-Alexander. Enkele inwoners van Roermond zijn het niet eens met deze milieuvergunning. Zij vrezen trillingshinder en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in het bedrijf. Zij brengen verder naar voren dat er een ontoelaatbare geluidstoename zal plaatsvinden en dat onvoldoende rekening is gehouden met het geluid dat andere bedrijven op het industrieterrein produceren. Ten slotte vrezen zij dat door de aanwezigheid van minerale stoffen stankoverlast ontstaat.


* 200601121/1
(Versoepeling geluidvoorschriften openluchttheater in Vondelpark) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud Zuid van de gemeente Amsterdam waarbij een versoepeling van de geluidvoorschriften voor het openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam is toegestaan. Enkele inwoners van de hoofdstad zijn het niet eens met dit besluit. Zij zijn van mening dat deze versoepeling in strijd is met de Wet milieubeheer. Zij vinden verder dat het stadsdeel onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden en betwisten de zorgvuldigheid van het uitgevoerde akoestisch onderzoek.

* 200602087/1
(Bouwvergunning winkelcentrum in Oude-Tonge) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oostflakkee heeft verleend aan Multicriteria Bedrijfshuisvesting B.V. voor de bouw van een winkelcentrum met 14 bovengelegen woningen in het gebied dat wordt begrensd door de Dabbestraat, Oostdijk, Oost-Achterweg en de Heerendijk in Oude-Tonge. Het winkelcentrum krijgt een totaalvloeroppervlak van 2.500 m². De eigenaar van een vleesverwerkingsbedrijf, dat op ongeveer 650 meter van het nieuwe winkelcentrum ligt, is het niet eens met de bouwvergunning. Zijn bezwaren zijn echter door het gemeentebestuur niet in behandeling genomen, omdat hij naar de mening van het gemeentebestuur geen belanghebbende is in deze procedure. De gemeente is van mening dat de belangen van de eigenaar niet rechtstreeks bij het besluit om een vergunning te verlenen, zouden zijn betrokken. De rechtbank in Rotterdam heeft in een eerdere uitspraak van februari 2006 de gemeente in het gelijk gesteld. De eigenaar van het bedrijf is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

* 200602536/1
(Bouw van recreatiewoningen in Beekbergen)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan Bospark Beekbergen B.V. voor het bouwen van 42 recreatiewoningen aan de Hoge Bergweg in Beekbergen. De uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die is verleend aan Landgoed Valouwe B.V. voor het bouwen van 17 recreatiewoningen aan de Lage Bergweg in Beekbergen. De rechtbank in Zutphen heeft het beroep van de bewonersvereniging Immenberg tegen deze bouwvergunningen gegrond verklaard. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente ten onrechte niet op de bewaren van de bewonersvereniging is ingegaan. Bospark Beekbergen B.V. en Landgoed de Valouwe B.V. zijn het niet met de beslissing van de rechtbank eens.


* 200606105/1, 200606108/1, 200606030/1 en 200606096/1 (Verdeling beschikbare zendtijd aan stromingen Islam, Protestantisme en Humanisme)
Uitspraak over de verdeling van zendtijd door het Commissariaat voor de Media aan de hoofdstromingen de Islam, het Protestantisme en het Humanisme. Voor de stroming de Islam heeft het Commissariaat zendtijd toegewezen aan de Nederlandse Moslim Raad (NMR) en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). De aanvraag om zendtijd van de Samenwerkende Islamitische Koepel (SIK) is afgewezen. Verder heeft het Commissariaat zendtijd toegewezen aan de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd (VKZ) voor de stroming het Protestantisme en aan de Humanistische Omroep Stichting (HOS) voor de stroming het Humanisme. De rechtbank in Amsterdam heeft in juli 2006 de zendtijdtoewijzing aan de NMR en het CMO en de afwijzing van de aanvraag van de SIK vernietigd. Ook heeft zij de zendtijdtoewijzing aan de HOS vernietigd. De toewijzing van zendtijd aan de VKZ is door de rechtbank in stand gelaten. Tegen deze uitspraken komen het Commissariaat, het Humanistisch Verbond en de HOS, het CMO en de VKZ in hoger beroep. Het komt er op neer dat de kerkgenootschappen/genootschappen op geestelijke grondslag vinden dat zij te weinig zendtijd hebben gekregen.