Wageningen Universiteit

Persbericht RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR

10 januari 2007

RIKILT ontvangt accreditatie voor ringonderzoeken dierbehandelingsmiddelen

Onlangs heeft RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid (onderdeel van Wageningen UR) een accreditatie ontvangen voor het uitvoeren van ringonderzoeken voor de analyse van dierbehandelingsmiddelen. RIKILT is daarmee het eerste instituut in Nederland dat op dit gebied een accreditatie voor ringonderzoeken ontvangt.

Een accreditatie is een onafhankelijk getoetst "bewijs van goed kunnen" voor een organisatie. In dit specifieke geval krijgt RIKILT een formele erkenning voor de uitvoering van ringtesten op het gebied van dierbehandelingsmiddelen (onder ILAC G13:2000) zoals bijvoorbeeld diergeneesmiddelen, groeibevorderaars en antibiotica. Een ringtest is een belangrijk middel om de prestaties van laboratoria met elkaar te vergelijken en daarmee gezamenlijk op een hoger plan te krijgen. RIKILT was al geaccrediteerd voor de analyse van een groot aantal stoffen uit deze groep.

De accreditatie sluit goed aan op de nieuwe rolverdeling tussen de overheid en het bedrijfsleven. Deze houdt in dat niet de overheid producten in de markt controleert, maar dat bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het voldoen aan normen en regels. De overheid zal zich meer toeleggen op het toezicht op deze controlerol van het bedrijfsleven, het zogenaamde 'Toezicht op Controle'. Doordat RIKILT de accreditatie op ringonderzoeken heeft ontvangen, wordt het voor de laboratoria die meedoen aan de ringtesten mogelijk om hun prestatieniveau aantoonbaar te waarborgen.

RIKILT had al een accreditatie op basis van ISO 17025 voor testlaboratoria. De testen die hieronder vallen, staan vermeld op de website van de Raad voor Accreditatie.