Ingezonden persbericht


Maatschappelijk Ondernemers Groep

PERSBERICHT

Utrecht, 10 januari 2007

Nederland vraagt om sterk jeugdwerk

Structurele oplossingen zijn nodig voor het multicultureel jongerenwerk. De Maatschappelijk Ondernemers Groep is het eens met de vier interventieteams onder leiding van de heer D. Corporaal die dit concluderen in hun eindrapportage. Evenwichtig lokaal jeugdbeleid is noodzakelijk. Er werken nog maar 1700 jongerenwerkers in Nederland. De MOgroep pleit in de notitie 'Nederland vraagt om sterk jeugdwerk' voor een extra structurele investering van 550 miljoen euro.

De jongerenwerkers zijn de oren en ogen van de buurt. Met het extra geld kunnen 2500 jongerenwerkers, 3500 jeugdcoaches en 1900 jeugd maatschappelijk werkers aan de slag in de buurt en op scholen. In Nederland wonen bijna vijf miljoen 0 tot 24 jarigen. Iedereen ziet het: problemen in achterstandswijken, hoog percentage schooluitval, radicalisering, onveiligheid, armoede en problemen bij opvoeden. Jongerenwerkers grijpen vroegtijdig in bij gezins- en straatterreur en bij spanningen tussen verschillende groepen jeugd. Ze kennen de jongeren, weten wat hen beweegt en kunnen erger voorkomen.

De extra middelen vallen in het niet bij het maatschappelijk rendement en bij de zorg- en justitiekosten die voorkomen worden. De jongeren van de toekomst hebben zelfvertrouwen en perspectief nodig om hun verantwoordelijkheid te nemen. Alleen dan kunnen ze succesvol zijn. Het jeugdwerk geeft ze een toekomst. Bijvoorbeeld in het jongerencentrum Dynamo in Eindhoven. Het centrum met een aanbod voor uiteenlopende groepen jongeren is een van de genomineerden voor de Toegankelijkheidsprijs, uitgereikt in Rotterdam tijdens de conferentie vandaag over de interventieteams.

Perscontacten: Gemma Lenders 030-298 3442 of 06 - 533 23 759 De notitie 'Nederland vraagt om sterk jeugdwerk' is te vinden op www.mogroep.nl onder standpunten, jeugdbeleid.