Gemeente Leeuwarden

Nieuwe parkeervergunningen in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-01-2007) De gemeente Leeuwarden gaat dit jaar over op een nieuwe parkeervergunning waarmee in een groter gebied kan worden geparkeerd. Een digitale parkeerpas vervangt de huidige papieren parkeervergunning. Met de digitale pas kan het doorgeven van een nieuw kenteken bijvoorbeeld via internet. Ook kunnen bezitters van de digitale parkeerpas halverwege dit jaar ook met de GSM betalen. De gemeente scherpt de regels voor het aanvragen van een parkeervergunning aan. Bedrijven en bewoners kunnen vanaf januari 2008 in ieder geval één, maar maximaal twee parkeervergunningen krijgen voor op straat afhankelijk van de beschikbare parkeerruimte.

Bedrijven die een parkeervergunning hebben die geldig is voor de gehele binnenstad/schil kunnen nog wel meer dan twee parkeervergunningen aanvragen voor op straat maar dienen hier dan wel fors meer voor te betalen. De gemeente wil hiermee het gebruik van deze vergunningsoort drastisch beperken.

De gemeente heeft als doel om met de nieuwe regels te komen tot een rechtvaardige uitgifte van de parkeervergunningen en het realiseren van een goed evenwicht tussen enerzijds het aantal beschikbare parkeerplaatsen voor bezoekers van de binnenstad en anderzijds voldoende parkeerplaatsen voor bewoners en bedrijven met een parkeervergunning.