Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 10 januari 2007

LOGO East-subsidie voor twee projecten in Turkse zusterstad

Alkmaar begeleidt Bergama bij opzetten
klachtenprocedure en monumentenzorg

De gemeente Alkmaar gaat Bergama begeleiden bij twee belangrijke projecten voor deze Turkse zusterstad. Met dit voorstel heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren ingestemd. Alkmaar zal Bergama begeleiden en ondersteunen bij de totstandkoming van een klachtenprocedure én bij het verbeteren van de dienstverlening aan de eigenaren van monumenten in Bergama. Voor beide projecten is geld beschikbaar gesteld via het LOGO East programma van VNG International.

Het LOGO East programma van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) International heeft als doel het lokale bestuur te verbeteren in Oost-Europese landen, en met name de kandidaat EU-lidstaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt hiervoor een budget beschikbaar. In maart 2006 stemde de gemeente Alkmaar al in met een project om via dit programma te komen tot een klachtenprocedure in Bergama. Naast de financiële bijdrage via het LOGO East programma, draagt de gemeente Bergama ook zelf bij in de kosten. De gemeente Alkmaar neemt ongeveer tien procent van de totale kosten voor haar rekening in de vorm van uren die zij investeert in het begeleiden van de ambtenaren bij dit project.

Tijdens een werkbezoek in september vorig jaar, ter afronding van de projectaanvraag voor de klachtenprocedure, kwam Bergama echter met nog een voorstel. De Turkse gemeente wil graag de kwaliteit van de dienstverlening aan eigenaren van monumenten in Bergama verbeteren met onder meer extra aandacht voor de informatieverstrekking over de subsidiemogelijkheden. Een projectvoorstel voor dit doel is grotendeels zelfstandig opgesteld door de Turkse zustergemeente, die daarvoor veel lof kreeg van VNG International. Ook dit project is inmiddels goedgekeurd voor deelname aan het LOGO East programma. De afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente heeft toegezegd de eigen kennis en ervaring op dit gebied voor dit project beschikbaar stellen aan Bergama.

De gemeente Alkmaar treedt voor beide projecten op als contact- en begeleidende organisatie. Van de totale projectkosten van circa E 140.000,- levert de gemeente Alkmaar ongeveer tien procent in de vorm van uren. Voor beide projecten is een gemeentelijke werkgroep geformeerd met vertegenwoordigers van de deskundige afdelingen.