Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
10 januari 2007
nummer:
3
|                                                                              |
Herinrichting Capelse sportparken

'Werken aan kwaliteit' is het motto van het Collegewerkplan. Het op peil brengen van het voorzieningenniveau van de Capelse sportaccommodaties is hiervan een voorbeeld. Voor deze herinrichtingsoperatie stelde het college op 9 januari de bestuursopdracht vast. Het college besloot E 248.000,-- beschikbaar te stellen voor de voorbereiding, verdere planuitwerking en de kredietaanvraag voor de herontwikkeling van de sportparken. Het doel is in het derde kwartaal van 2008 te beginnen met de herinrichting van sportpark Schenkel.

Bestuursopdracht
Het primaire doel van de bestuursopdracht is om vanuit een breed perspectief bestaande uit de sportparken Schenkel, Couwenhoek en 't Slot, het tennispark aan de 's-Gravenweg en De Blinkert te komen tot herinrichting van de buitensportaccommodaties, zodat in kwalitatieve en kwantitatieve zin voorzien wordt in de huidige en toekomstige behoeften van de bestaande gebruikers conform de NOC*NSF normen en de normen zoals gehanteerd door de landelijke sportbonden.

Gestart wordt met een informatiefase om optimaal inzicht te krijgen in de herinrichtingsmogelijkheden en om aansluiting te vinden bij onder andere de wijze waarop de uiteindelijke beheer en exploitatie plaatsvinden. Na de informatiefase wordt een beslisdocument aan de raad gepresenteerd, zodat definitieve keuzes gemaakt kunnen worden.

Accommodaties voldoen niet meer
De buitensportaccommodaties voldoen niet meer aan de behoeften van de huidige gebruikers conform de hiervoor geldende landelijke normen en richtlijnen. In belangrijke mate heeft de privatisering van de accommodaties in de jaren '80 tot gevolg gehad dat grote investeringen de afgelopen 20 jaar zijn uitgebleven en dat de onderhoudsstaat in de loop der jaren is verslechterd. Tegelijkertijd kampen de gebruikmakende verenigingen door bijvoorbeeld de afname van het aantal vrijwilligers en een verscherpte wet- en regelgeving, met het beheer en onderhoud van de accommodaties.

Samenspraak
De gemeente gaat de herinrichting van de sportparken in nauwe samenspraak met de verenigingen vormgeven. Zo zal er regelmatig overleg plaatsvinden met een kerngroep waarin vertegenwoordigers van de verenigingen zitting nemen. Daarnaast wordt er intensief gesproken met de individuele sportverenigingen om te komen tot een herinrichting die zowel aan alle (rand)voorwaarden voldoet en zoveel mogelijk aan de wensen en behoeften van de verenigingen tegemoet komt.

Uitgangspunten
Bij de herinrichting van de sportparken zijn de volgende uitgangspunten van toepassing: . Herinrichting vindt plaats vanuit een breed perspectief: drie sportparken, het tennispark aan de 's Gravenweg en tennispark De Blinkert. . De inrichting moet voorzien in de huidige en toekomstige behoefte (capaciteit aan velden en opstallen) van de huidige gebruikers van bovenstaande sport- en tennisparken conform de landelijk geldende NOC*NSF normen en richtlijnen, danwel de normen zoals gehanteerd door de landelijke sportbonden. . De herinrichting dient aan te sluiten bij de gemeentelijke Sportvisie. (Sport zal de komende jaren nadrukkelijker als middel ingezet worden om maatschappelijke processen als sociale cohesie, integratie en bewegingsarmoede door middel van sport te beïnvloeden.) . De tennisparken van CTC ('s Gravenweg) en LTC De Blinkert worden gezamenlijk - mogelijk gefuseerd - gehuisvest op een nieuwe locatie, zoals ook door beide verenigingen verwoord in het door hen opgestelde visiedocument. . Buitensportaccommodaties vanuit Rotterdam-Alexander worden niet verplaatst naar Sportpark Schenkel. . Er komt geen tweede sporthal op sportpark Schenkel. . De herinrichtingskosten worden gedekt door de grondopbrengsten van gemeentebreed vrijkomende locaties. Binnen de geraamde grondopbrengst is er grenzend aan sportpark Schenkel sprake van de realisatie van drie woontorens, die als Taskforce-locatie zijn benoemd. Voor de realisatie van deze woontorens is geen gebruik van ruimte van het huidige sportpark Schenkel noodzakelijk. Ook voor parkeerplaatsen voor de bewoners van de woontorens is geen ruimte van het huidige sportpark nodig. . De ontwikkeling van de woontorens heeft geen consequenties voor het gebruik van sportpark Schenkel. Ook voor wat betreft het gebruik van kunstlicht. . Ten aanzien van sportpark Couwenhoekseweg geldt als uitgangspunt dat ten behoeve van de geraamde grondopbrengst woningbouw gerealiseerd moet worden ter grootte van het oppervlak van de bestaande parkeerplaats. . De herinrichting vindt plaats in samenhang met de bestuursopdrachten die worden gemaakt voor "Onderwijs en Binnensportaccommodaties" en "Herontwikkeling vrijkomende onderwijs- en sportlocaties".
---


Gemeente Capelle a/d IJssel