Gemeente Heerenveen


---


---

Onderzoek naar kwaliteit rechtsbescherming bij gemeenten Heerenveen, Lemsterland en Skarsterlân

De Rekenkamercommissies van de gemeenten Heerenveen, Lemsterland en Skarsterlân doen onderzoek naar de kwaliteit van rechtsbescherming bij de bezwaarschriftenprocedures.

Samenwerking
De gemeenten Heerenveen, Lemsterland en Skarsterlân hebben ieder een Rekenkamercommissie. Bij de instelling van de afzonderlijke commissies ruim een jaar geleden, is gekozen voor samenwerking tussen de drie gemeenten. De samenwerking blijkt onder anderen uit het feit dat naast de raadsleden vanuit de diverse gemeenten, de externe leden en de secretaris bij iedere rekenkamer dezelfde personen zijn.

Onderzoek
Onlangs is door de gezamenlijke rekenkamers besloten om voor de drie gemeenten eenzelfde onderzoek te doen en wel naar de rechtsbescherming van de burger. Op basis van de bevindingen die per gemeente worden gedaan, kunnen overeenkomsten en verschillen worden bekeken. Het onderzoek krijgt hierdoor het karakter van een benchmark. Dat betekent dat de resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Onderlinge vergelijking draagt er voor de gemeenten toe bij dat men van elkaar kan leren.

De centrale vraag in het onderzoek is of de bezwaarschriftenprocedure bij de verschillende gemeenten voldoet aan de eisen die daar aan gesteld worden. Aan de hand daarvan wordt nagegaan welke mogelijkheden er zijn om de rechtmatigheid en/of doelmatigheid van de procedures te verbeteren.

Het onderzoek start in januari 2007. De rapportages van de onderzoeken worden verwacht in april 2007.


---