Gemeente Heerenveen


---


---

Gemeente Heerenveen scoort goed in vergelijkend onderzoek

Heerenveen scoort in vergelijking met andere gemeenten goed in de relatie met de burger als kiezer, wijkbewoner ,onderdaan (het gaat hierbij om handhaving van regels en om de veiligheid), partner (de invloed van burgers op het doen en laten van de gemeente) en beneden gemiddeld in de relatie met de burger als klant en belastingbetaler. Dat is de uitkomst van een onderzoek waaraan Heerenveen in het voorjaar van 2006 heeft meegedaan. Het ging daarbij om een vergelijkend onderzoek onder verschillende gemeenten naar de tevredenheid van de burger. Het onderzoek heeft de naam ÂDe staat van de gemeente en is nog experimenteel van opzet.

Uiteraard is het college van burgemeester en wethouders blij met het resultaat omdat het laat zien dat Heerenveen op veel terreinen op de goede weg zit. Maar dat betekent niet dat niet gewerkt zal worden aan verbeteringen. De ontwikkeling van een nieuw publiekscentrum om de burger als klant beter te kunnen bedienen is al in gang gezet. Het onderzoek laat de wenselijkheid van de verbouw van het gemeentehuis zien omdat de tevredenheid in Heerenveen op dit punt achterblijft bij andere gemeenten.

Op het onderdeel belastingbetaler van het onderzoek blijken de hoge overschotten die de gemeente de laatste jaren op de jaarrekening heeft, bij te dragen aan de lage score op dit punt. Voornaamste oorzaak van die overschotten is, dat projecten zoals de bouw van de brandweerkazerne en sportstad Heerenveen later zijn uitgevoerd dan gepland. Het geld dat daarvoor in de begroting was opgenomen voor rente en afschrijving van leningen is dus niet in dat jaar gebruikt en bleef over.

De visie van de gemeente op de resultaten van het onderzoek is beschreven in de notitie:
"Heerenveen en de staat van de Gemeente". Het onderzoek "De staat van de Gemeente" zelf is te vinden op internet www.destaatvandegemeente.nl


---