Gemeente Breda

Nieuwe commissie adviseert college over maatschappelijke ondersteuning

Het Bredase college wil op korte termijn een begeleidingscommissie Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning installeren. Deze nieuwe commissie gaat burgemeester en wethouders adviseren als het gaat om voorzieningen die te maken hebben met maatschappelijke ondersteuning.

De commissie speelt dan ook een belangrijke rol bij de uitvoering van de Wmo-verordening.

De nieuwe commissie komt in plaats van de Wvg-commissie, die uit vijf personen bestond. De nog te installeren commissie zal uit zeven leden bestaan. Deze groei is wenselijk omdat de Wmo een breder dienstenpakket aanbiedt en de groep mensen die een beroep doet op de Wmo breder is dan die van de Wvg. Zo kunnen ook mensen met een psychisch probleem een beroep doen op voorzieningen van de Wmo.

Net als voorheen kunnen organisaties zelf hun vertegenwoordiger aanwijzen. Sommige organisaties worden straks afgevaardigd door een of twee vertegenwoordiger(s), dit houdt in dat zij gezamenlijk een vertegenwoordiger kiezen. Dit vraagt van de organisaties een goede onderlinge samenwerking. Bredase cliëntenorganisaties dragen de leden voor vanuit de BCG, gezamenlijke ouderenbonden, de Vereniging van Ouders en verwanten met een verstandelijke beperking afdeling Breda, Onderling Sterk, Bredase belangenorganisatie (Openbare) Geestelijke Gezondheidszorg, Bredase belangenorganisatie
mantelzorgers/vrijwilligers.

De gemeenteraad behandelt de verordening Begeleidingscommissie Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2007 op 15 februari. Als de gemeenteraad akkoord gaat is deze verordening definitief, waarna de leden van de begeleidingscommissie bekend kunnen worden gemaakt en geïnstalleerd.

Breda, 10 januari 2007