Gemeente Breda

Rechtsaf slaan blijft mogelijk op kruispunt Zuidelijke Rondweg / Baronielaan

Het gemeentebestuur van Breda staat rechtsafslaand verkeer toe op de kruising van de Zuidelijke Rondweg met de Baronielaan, voor verkeer dat vanuit oostelijke richting komt. Voor vrachtverkeer wordt het verboden om op dat punt rechtsaf te slaan.

Dat zijn de twee belangrijkste aanpassingen in het definitief ontwerp voor doorstromingsmaatregelen op de Zuidelijke Rondweg dat het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft vastgesteld. Het definitief ontwerp ligt tot en met 28 februari 2007 ter inzage op het Stadskantoor.

Juiste verkeer over de juiste weg

Na de consultatieperiode van het voorlopig ontwerp heeft de gemeente de ingediende bezwaren bekeken en beoordeeld. Een groot deel van de bezwaren ging over de zorgen die mensen hebben dat de doorstromingsmaatregelen zouden leiden tot meer verkeer op de Zuidelijke Rondweg. Die zorgen deelt Breda niet. Het verkeer neemt overal in Breda nog steeds toe, of de gemeente nu wel of geen maatregelen neemt. De doorstromingsmaatregelen die Breda treft op de Zuidelijke Rondweg zijn bedoeld om het verkeer beter te laten doorrijden. Als het verkeer beter doorrijdt, dan houdt dat het verkeer uit omliggende wijken, leidt dat tot een betere luchtkwaliteit en is er geen toename in geluidsniveau.

Rechtsaf slaan toegestaan

Verder bleken bezwaren te bestaan op het verdwijnen van de mogelijkheid rechts af te slaan op het kruispunt van de Zuidelijke Rondweg met de Baronielaan, naar het noordelijke deel van de Baronielaan. Aan deze bezwaren komt het college wel tegemoet. Rechtsaf slaan op dit kruispunt naar de Baronielaan-Noord blijft mogelijk voor al het niet-vrachtverkeer dat vanuit Tilburg/A27 komt. Uit het oogpunt van de verkeersveiligheid wordt het voor vrachtverkeer wél verboden hier rechtsaf te slaan.

Werk in uitvoering

De gemeente wil de overlast voor het verkeer en omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Daarom worden de wegwerkzaamheden tijdens de zomervakantie 2007 uitgevoerd en gecombineerd met algemeen onderhoud aan de weg: de deklagen van de verharding van de Zuidelijke Rondweg worden vervangen en de verkeerslichten worden vernieuwd.

Het vastgestelde definitief ontwerp ligt tot en met 28 februari 2007 ter inzage in het Stadskantoor Breda, Claudius Prinsenlaan 10, Breda. Belangstellenden kunnen het definitief ontwerp ook downloaden van de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl.

Breda, 10 januari 2007

Te downloaden:

* ZRW Baronielaan DO 201206.pdf

* ZRW Fatimaplein DO 201206.pdf