Gemeente Weert

10 januari 2007

"Op de keper beschouwd"

INSCHRIJVING VAN START VOOR HET 1E DEEL OVER DE GESCHIEDENIS VAN WEERT

Boek 1 van de serie Op de keper beschouwd: een geschiedenis van Weert verschijnt in maart 2007. Auteur is de in Maasbracht woonachtige drs. Jean Coenen. Daarmee wordt een begin gemaakt met de serie boeken waarin de geschiedenis van Weert in al zijn facetten uitvoerig aan bod komt: van de rondtrekkende jagers uit de prehistorie tot de werkende en recreërende Weertenaren van nu.

De serie gaat drie delen tellen. Elk deel besteedt op systematische wijze aandacht aan naast bestuurlijke onder andere ook sociale, economische en kerkelijke aspecten. Historische-geografische aspecten, de bevolkingsaanwas, de opbouw van de stad en de kerkdorpen en het verenigingsleven komen aan bod. Door deze systematische aanpak ontstaat er een helder overzicht van het verleden, waarbij per periode of per onderwerp gelezen kan worden.

Deel 1
Het eerste deel, dat nu uitkomt, behandelt de prehistorie tot aan de onthoofding van de graaf van Horn in 1568. Daarvoor kunt u nu inschrijven. Deel 2 gaat in op de periode van 1568 tot 1815 en verschijnt in de loop van 2008. Deel 3 tenslotte behandelt de periode van 1815 tot 1998 en zal eind 2009 uitkomen. De drie boeken worden fraai uitgevoerd, deels in kleur en rijk geïllustreerd met tekeningen, kaarten en foto's waarvan een aantal nog niet eerder gepubliceerd is.

Nieuwe gegevens
Naast de thematisch/chronologisch opgezette hoofdtekst treft de lezer ook allerlei zogenaamde kaderteksten aan waarin aandacht wordt besteed aan anekdotes en beschrijvingen van bijzondere situaties en gebeurtenissen. Jean Coenen heeft voor het onderzoek intensief speurwerk verricht en archieven bezocht in binnen- en buitenland. Hij is daarbij op talloze nieuwe gegevens gestuit.

Prehistorie - 1568
Deel 1 is nu gereed. Het begint bij de eerste mensen die hun sporen nalieten op het grondgebied van Weert en sluit af in 1568, het jaar waarin Philips de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert, in Brussel werd onthoofd. Daartussen ontvouwt zich in vier hoofdstukken het ontstaan van een vaste nederzetting, het uitgroeien tot een kleine redelijk welvarende gemeenschap, die op het eind van deze periode weer in tijden van hongersnood, oorlog en ellende verzeild raakt. Bij de historische geografie beschrijft Jean Coenen de gehuchten, de boerderijen en de straten. Daarbij ook Nederweert, dat tot in de middeleeuwen deel uitmaakte van het Land van Weert. Hij wijdt uit over het godsdienstig leven, het onderwijs en behandelt de perikelen tijdens de reformatie. Bij de sociaal-economische ontwikkelingen treffen we informatie aan over de ambachtsgilden, de landbouw en veeteelt en de handel met Antwerpen, Bergen op Zoom en Keulen. Ziekenzorg, de behandeling van lepralijders, de armenzorg en de lonen zijn verder onderwerpen die regelmatig in de verschillende hoofdstukken aan de orde komen.

Inschrijven deel 1
Men kan nu inschrijven op deel 1. Wie dat via de voorinschrijvingsfolder doet krijgt E 5,00 voordeel op de winkelprijs van E 29,50. De folders zijn verkrijgbaar bij het gemeentelijk Infocentrum in de hal van het stadhuis, het gemeentearchief Weert en museumgebouwen De Tiendschuur en Jacob van Horne, evenals in boekhandels, buurtcentra, bibliotheken en andere openbare instellingen in Weert en omstreken. Ook digitaal inschrijven is mogelijk. Kijk dan op: www.gemeentearchiefweert.nl. Daarop is een digitaal inschrijvingsformulier te vinden. Ook kan men op de website vanaf 15 januari als voorproefje enkele paginaŽs van de uitgave bekijken.

Noot voor de redactie,