Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr 003, 10 januari 2007

ARIE TERLOUW 'TEACHER OF THE YEAR' VAN WAGENINGEN UNIVERSITEIT

Arie Terlouw, docent Experimentele zoölogie, is gekozen tot 'Teacher of the Year' van Wageningen Universiteit. Hij kreeg de bijbehorende prijs uit handen van een bestuurslid van het Wageningen Universiteits Fonds, dat deze prijs heeft ingesteld. De 'award' wordt jaarlijks uitgereikt aan een docent van die excelleert in het geven van onderwijs.

Arie Terlouw is werkzaam als docent bij de leerstoelgroep Experimentele zoölogie van het departement Dierwetenschappen. Hij geeft les aan studenten Biologie, Dierwetenschappen en Voeding en gezondheid.

Genomineerden
Studenten spelen de hoofdrol bij de uitverkiezing van de docent van het jaar. 939 studenten 2e jaars en ouder (21 procent van alle stemgerechtigden), hebben in afgelopen november elektronisch hun stem uitgebracht. De studentenjury selecteerde vijf genomineerden. Dit waren dr.ir. Dane Bicanic, Laboratorium voor biofysica, departement Agrotechnologie en voedingswetenschappen, ir. Adriaan van Haaften, Leerstoelgroep Landschapsarchitectuur, departement Omgevingswetenschappen, dr.ir. Jan den Ouden, Leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer, departement Omgevingswetenschappen en prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Leerstoelgroep Celbiologie en immunologie, departement Dierwetenschappen. De jury heeft haar keuze gemaakt op grond van de verkiezingsuitslag en op grond van interviews met medestudenten en de desbetreffende docenten. In haar oordeel besteedde de jury aandacht aan de kwaliteit van de kennisoverdracht en het onderwijsmateriaal, het stimulerend en enthousiasmerend vermogen, de inzet voor onderwijsvernieuwing en voorlichting en tenslotte de betrokkenheid bij studenten. Uit deze genomineerden heeft de jury unaniem ervoor gekozen Arie Terlouw voor te dragen aan het bestuur van het Wageningen Universiteits Fonds. Het bestuur heeft van harte besloten deze voordracht over te nemen.

Uit het juryrapport:
'Arie is van mening dat waar het in onderwijs om gaat, is om studenten te blijven boeien. (...) Ofschoon hij vermijdt om de les als theater te brengen, ervaren studenten hem als een stimulerende docent. In plaats van alle informatie ineens te geven, geeft Arie een stukje informatie om studenten aan te zetten zelf antwoorden te vinden. Studenten bewonderen hem om zijn voortdurend enthousiasme en zijn grote kennis van zoölogie. Hij presenteert het onderwijsmateriaal op een heldere en begrijpelijke manier. (...) Hij staat open vvoor studenten en is altijd bereid om individuele studenten te helpen met het onderwijsmateriaal.

Prijsuitreiking
Op 9 januari werd tijdens de Nieuwjaarsborrel van de Studentenraad, ten overstaan van een volle collegezaal met studenten, de genomineerden onthaald en de winnaar toegejuicht. De genomineerden ontvingen een oorkonde van het bestuurslid van het Wageningen Universiteits Fonds, ir. Jan Karel Mak. Winnaar Arie Terlouw ontving een judicium en de replica van 'De Leermeester' van Jan Praet waarvan het origineel voor het gebouw 'De Leeuwenborch' staat. De Rector Magnificus overhandigde namens de Raad van Bestuur een geldprijs van ¤ 2500 euro te besteden aan aactiviteiten gericht op het verder professionaliseren van het onderwijs.