Nederlandse Vereniging van Journalisten

Loongebouw (.doc)

Email:
tijdschriften@nvj.nl

Sectie Publiekstijdschriftjournalisten

Principeakkoord Sociaal Beleidskader Sanoma
(10 januari 2007)

Aan de NVJ leden werkzaam bij Sanoma Uitgevers

Geachte collega's,

Bijgaand treft u het principeakkoord aan betreffende het Sociaal Beleidskader van Sanoma Uitgevers B.V. Dit plan is op een aantal punten behoorlijk verbeterd, welke verbeteringen wij onderstaand kort zullen uiteenzetten.

In het SBK wordt benadrukt dat Sanoma zich zal inspannen om werknemers zich te laten ontwikkelen zodat zij goed inzetbaar zijn en blijven. Tevens zal Sanoma er naar streven een preventief personeelsbeleid te voeren, dit houdt in dat bij reorganisaties ten eerste gestreefd zal worden naar interne herplaatsing. Boventalligen kunnen op verzoek nog 6 maanden na beëindiging van het dienstverband interne vacatures ontvangen. Indien interne herplaatsing niet mogelijk blijkt, dan wordt er gekeken naar externe functies. Daarbij kan de werknemer aanspraak maken op een outplacementtraject.

Bij wijziging van de inhoud van een functie is pas sprake van een ingrijpend gewijzigde functie (waarop men weer zou moeten solliciteren) indien de werkzaamheden/taken voor ten minste meer dan 50% zijn gewijzigd.

De herplaatsings-/zoektermijnen zijn substantieel opgehoogd, en nauwkeuriger gestaffeld waarbij uitdrukkelijk rekening is gehouden met de arbeidsmarktpositie van werknemers in de verschillende fasen in hun leven. Tevens is aanvullend opgenomen dat bij afronding van de duur van het dienstverband zes maanden of meer naar boven wordt afgerond op één jaar.

Indien de werknemer door Sanoma wordt verzocht om tijdens de zoektermijn andere werkzaamheden te verrichten, mogen deze inspanningen het zoeken naar een andere passende functie niet frustreren.

Ook is de premie bij vertrek op eigen initiatief bij boventalligheid aanzienlijk verhoogd. In het vorige plan ontving men slechts het bedrag ter hoogte van de opzegtermijn, in het huidige voorstel ontvangt men het salaris over de helft van de individuele herplaatsingstermijn inclusief de fictieve opzegtermijn die de werkgever ten opzichte van de betrokken werknemer in acht zou moeten nemen.

Bovendien is er een plaatsmakersregeling overeengekomen die inhoudt dat een niet-boventallig verklaarde werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn dienstverband kan beëindigen ten behoeve van een boventallig verklaarde werknemer. De vrijwillige plaatsmaker ontvangt een uitkering ineens ter hoogte van de helft van het salaris over zijn fictieve herplaatsingstermijn (inclusief de opzegtermijn). Voor details over deze regeling verwijs ik kortheidshalve naar hetSociaal Plan.

Indien bij een reorganisatie sprake is van een vermindering van het aantal full time equivalenten kan een betrokken werknemer er vrijwillig toe besluiten om zijn werkfactor te verminderen. Deze vermindering van de werkfactor behoeft de goedkeuring van de werkgever. In dat geval zal aan de werknemer een toeslag op zijn lagere salaris worden toegekend die in drie jaar tijd wordt afgebouwd. De toeslag bedraagt in het eerste jaar 75% van het verschil tussen zijn oorspronkelijke salaris en zijn nieuwe salaris, in het tweede jaar 50% en in het derde jaar 25% van dat verschil.

Tenslotte zullen de vakorganisaties intensief worden betrokken bij de in- en uitvoering van het leeftijdsfasebewuste personeelsbeleid bij Sanoma.

Deze verbeteringen en het plan als geheel bezien, leggen wij graag met een positief stemadvies aan u voor. U kunt uw stem uitbrengen vóór vrijdag 19 januari 2007 d.m.v. bijgaand stembiljet, het Stemlokaal of mailen naar tijdschriften@nvjnl .

Voor eventuele vragen kunt u contact met ondergetekende opnemen. Indien er voldoende belangstelling bestaat zal er op 8 februari aanstaande een informatiebijeenkomst worden gehouden over het Sociaal Beleidskader Sanoma en het loongebouw.

Met vriendelijke groeten,

Yvonne Dankfort
secretaris

Bijlagen:

- Sociaal Beleidskader Sanoma

- Stemformulier