Ingezonden persbericht


Hoogtepunten internationaal literatuurfestival Winternachten Den Haag

DEN HAAG, WOENSDAG 3 JANUARI 2007

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

10 tot en met 14 januari in Den Haag

Hoogtepunten literatuurfestival Winternachten 2007

Festivalbeeld Winternachten 2007
Volgende week woensdag gaat Winternachten van start, het meest avontuurlijke literatuurfestival van Nederland. Veel van de meer dan honderd deelnemende binnen- en buitenlandse schrijvers, kunstenaars, musici en wetenschappers zijn beschikbaar voor interviews. Hieronder een overzicht van hoogtepunten uit het festival. Meer informatie is te vinden op www.winternachten.nl, of bel voor de medewerkers pers en publiciteit naar 070 3650222 (alleen voor de pers).

NIOD presenteert resultaten onderzoek naar dekolonisatie van Indonesië Winternachten en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie presenteren in dit gevarieerde dagprogramma de resultaten van een onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië. Een souvenir de voyage in woord, beeld en geluid. Aspecten als huisvesting, bedrijfsleven, een controverse over ambtenarensalarissen, oorlogsschade, geweld en historiografie komen aan bod.

Controversiële Japanse film in avondvullend programma Art deko(lonisatie) - van Batavia tot Jakarta Poëzie, proza, muziek en film over een belangrijke periode in de gezamenlijke geschiedenis van Indonesië en Nederland: de dekolonisatie. Kunstenaars uit beide landen verwoorden hun individuele beleving. Met o.a. de in Nederland nog nooit vertoonde controversiële film Blanke huid, gele commandant, van de Japanse regisseur Manao Horiuchi uit 1960 over een 'goede' Japanse kampcommandant.

Ian Buruma en Adriaan van Dis, Pankaj Mishra en Gerrie ter Haar formuleren vier geboden voor de omgang met religie in multicultureel Nederland Ian Buruma, de Indiase schrijver Pankaj Mishra, religiedeskundige Gerrie ter Haar en schrijver Adriaan van Dis debatteren op vrijdagmiddag 12 januari over religie in multicultureel Nederland. Aan het eind van het debat worden de tien geboden voor multicultureel Nederland gepresenteerd, als het resultaat van een serie van drie debatten die in het afgelopen jaar door Winternachten en het Institute of Social Studies zijn georganiseerd. Het debat 'Living Apart Together' wordt geleid door de Marokkaans/Nederlandse schrijver Fouad Laroui.

Winternachtenlezing 2007 - Pankaj Mishra
Mishra wordt internationaal gezien als de jonge opvolger van V.S. Naipaul, zij het dat hij diens politieke standpunten niet deelt. Hij opent het festival met de eerste Winternachtenlezing: over de invloed van globalisering op literatuur en de opkomst van 'McLiterature'. De tekst kan in januari toegestuurd worden. Embargo tot na de première op 10 januari.

Schrijvers Karen Armstrong, Midas Dekkers en anderen op zoek naar de ziel Karen Armstrong is de wereldberoemde schrijfster over religie, van o.a. Een geschiedenis van God. Schrijvers, wetenschappers, filosofen, religiedeskundigen en kunstenaars gaan samen op zoek naar de ziel. Een expeditie o.l.v. Michaël Zeeman. Met Midas Dekkers, Douwe Draaisma, Désanne van Brederode, Pankaj Mishra, Karen Armstrong, Allard Schröder, Theo Jansen en Klaas de Vries.

Cees Nooteboom en het gedroomde Nederland
Cees Nooteboom schrijft voor Winternachten een tekst over een reis naar het gedroomde Nederland. Lieve Joris gaat met hem in gesprek. De tekst kan in januari toegestuurd worden. Embargo tot na de première op 12 januari.

Eerste openbaar dictee Sranantongo met prominente Surinamers Primeur voor Nederland! Een openbaar dictee voor iedereen die Sranantongo spreekt. Winternachten zorgt voor pen, papier en prijzen. Het dictee Surinaams wordt samengesteld door Cynthia McLeod, en voorgelezen door haar en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Onder de deelnemers zijn schrijver Clark Accord, zangeres Denise Jannah en actrice Gerda Havertong.

Izaline Calister zingt Curaçaose verhalen
In de komende jaren zal jazzster Izaline Calister met Winternachten rond de wereld reizen, om tijdens overzeese edities van het festival op zoek te gaan naar verhalen uit andere landen. Ze start haar wereldreis in Den Haag.

Gulliver's New Travels
Van Jonathan Swift's Gulliver's Travels is tegenwoordig vooral de Disney-variant bekend. Swift wilde meer dan alleen vermaken. Nukila Amal (Indonesië), Rustum Kozain (Zuid Afrika), Atte Jongstra en Allard Schröder zochten nieuwe bestemmingen voor Gulliver en schreven voor Winternachten de miniroman Gulliver's New Travels. De teksten kunnen in januari toegestuurd worden. Embargo tot na de première op 12 januari.

Berbers Marokko in Winternachten - Abdelkader Benali vertaalt zijn poëzie naar het Berbers Berberse poëzie, Gnawa Blues en het islamisme. In Winternacht 1 op vrijdagavond 12 januari wordt kunst en literatuur uit Marokko op een veelzijdige manier getoond. Met o.a. de schrijvers Abdelkader Benali, Laila Lalami, Fadma el Ouariachi, Fouad Laroui, Khadija al Mourabit, muziek van Majid Bekkas en de Al Jazeera documentaire The Amazigh.

Controversiële Arabische roman gepresenteerd
Alaa Al Aswany is de schrijver van de veelsbeproken roman Omaret Yacoubian, over het leven van de bewoners van een flatgebouw in Caïro. Hij gaat in Winternachten in gesprek met Michiel van Kempen, onder leiding van Margot Dijkgraaf. De Nederlandse vertaling van Aswany's boek wordt in Winternachten gepresenteerd.

Surinaamse en Antilliaanse performers pur sang - Changa Hickinson en de onafhankelijkheid van Sint Maarten Overdonderend en bezwerend brengt de Sint Maartense dichter Changa Hickinson zijn geëngageerde poëzie op het toneel. De Surinaamse dichter Sombra houdt zijn publiek in de tang door zijn droogkomische voordracht.

Scholierendichters
Onderschat ze niet, de jonge dichttalenten van de Haagse middelbare scholen. In de afgelopen jaren maakten ze veel indruk met de gedichten die ze voor Winternachten schreven. Ze treden op in Winternacht 1 en Winternacht 2.

Schrijversconferentie
Voorafgaand aan het festival organiseert Winternachten voor de derde keer een Schrijversconferentie. In deze besloten tweedaagse bijeenkomst buigen de deelnemers zich onder leiding van Bas Heijne over fictie, engagement en satire in literatuur. Deelnemers zijn Allard Schröder, Nukila Amal, Alaa Al Aswany, Fouad Laroui, Abdelkader Benali, Tsead Bruinja, Renate Dorrestein, Michiel van Kempen, Rustum Kozain en Laila Lalami.

Leesclub NRC Handelsblad live bij Winternachten
Redacteuren van NRC Handelsblad gaan in gesprek met het publiek over Joseph Conrad's Heart of Darkness. Met Bas Heijne, Sjoerd de Jong, Elsbeth Etty en gespreksleider Pieter Steinz.

Antillen en Suriname als voorbeeld voor Nederland? Hoe gaan Suriname en de Antillen om met multiculturaliteit? Net zo tobberig als Nederland, of kunnen we eens iets leren van onze (ex-)koloniën? Een publieksdebat met o.a. journalist John Jansen van Galen, dichter Changa Hickinson uit Sint Maarten en schrijfster Cynthia McLeod uit Suriname. Meer informatie bij Winternachten - afdeling publiciteit: 070 3650222, publiciteit@winternachten.nl Website voor de pers, met beeldmateriaal en bio's van alle deelnemers: www.winternachten.nl/pers