Ingezonden persbericht


­­­­­­­­ Persbericht­­­­­­­­

Rusland kan energiebeloftes aan Europa niet waarmaken

Gasvelden raken leeg, klimaatverandering bedreigt helft Russische gasproductie, energievraag uit Rusland, China en VS neemt toe, buitenlandse investeringen en technologie steeds onzekerder.

Amsterdam, 10 januari - Volgens Peak Oil Nederland, een organisatie die onderzoek doet en voorlichting geeft over de olie,- en gasindustrie, kan Rusland onmogelijk al zijn energiebeloftes aan Europa waarmaken. Het probleem zit hem niet zozeer in de betrouwbaarheid van Poetin of doorvoerlanden Oekraïne of Wit Rusland. De verwachting is meer dat de Russische gasproductie door technische problemen en een gebrek aan investeringen zal gaan dalen, terwijl tegelijkertijd de vraag naar Russisch gas uit andere werelddelen sterk zal toenemen. Ook laat Europa zich nogal makkelijk buitenspel zetten in een strategisch gevecht rond gaspijpleidingen in Zuidoost Europa en het oprichten van een gasvariant van OPEC. Ondertussen neemt de productie van gas in Europa gestaag af en lijkt Europa voor meer dan 75% afhankelijk te gaan worden van gasimporten.

Peak Oil Nederland ziet een aantal beren op de weg die moeilijk te omzeilen zijn. Op de eerste plaats betreft dit het natuurlijke verval in de productie van een aantal grote Russische gasvelden. Deze velden zijn over of bijna op het punt van piekproductie wat betekent dat hun productie gestaag begint te dalen. Nieuwe gasvelden zullen deze productieval hooguit tijdelijk kunnen opvangen, maar het laten groeien van de Russische gasproductie is een extreem moeilijke opgave. Het grote Stockman gasveld in de Arctische Zee moet nog ontwikkeld worden, maar de regering Poetin heeft nog steeds geen beslissing genomen over een eventuele deelname aan het project door westerse oliemaatschappijen. Deze zijn cruciaal voor het aanleveren van de benodigde technologie en financiering.

Uit recent onderzoek van Britse en Russische wetenschappers naar de gevolgen van klimaatverandering voor de Russische economie blijkt dat de helft van de Russische olie,-en gasindustrie hier last van gaat krijgen. Het gaat vooral om het verzakken van infrastructuur (boorplatforms, wegen, pijpleidingen en huisvesting van werknemers) in de noordelijke helft van Siberië. Veel van deze infrastructuur is gebouwd op permafrost, welke onder invloed van klimaatverandering op steeds meer plekken begint te veranderen in moeras. Hoewel het smelten van de poolkappen extra gebied ijsvrij maakt voor vooral gaswinning kunnen de afgebroken ijsbrokken en de te verwachten extra zware stormen in de Arctische Zee een belemmering vormen voor o.a. het eerder genoemde Stockman gasveld.

Daarnaast is de EU niet de enige die hoopt op Russisch gas. Nu de economie in Rusland aantrekt neemt de interne vraag naar Russische aardgas sterk toe. Deze situatie is vergelijkbaar met die van de VS, die zelf hun gasproductie zien dalen terwijl de vraag toeneemt. De VS rekenen op de aanvoer van vloeibaar gemaakt gas vanuit o.a. het Russische Sakhalin eiland. Tot slot is er China, welke de banden met Rusland steeds verder aanknoopt. Reeds geruime tijd probeert men de Russen te bewegen tot de aanleg van een gaspijpleiding naar China. In tegenstelling tot veel andere klanten zijn de Chinezen bereid grif te betalen zonder lastige vragen te stellen. De Russische regering probeert momenteel iedereen te vriend te houden door de belofte uit te spreken dat Rusland aan de vraag van iedereen kan voldoen. Vroeg of laat zullen er echter harde keuzes gemaakt moeten worden over waar het gas heengaat. Hoewel Europa door het uitgebreide netwerk aan pijpleidingen tussen Rusland en Europa de beste kaarten in handen lijkt te hebben, is het onwaarschijnlijk dat Rusland zich volledig afhankelijk wil maken van de EU, zeker niet nu er zo vijandig gereageerd wordt op Russische pogingen zich in te kopen in de Europese gasindustrie.

Rusland kan dit spel zo hard spelen omdat het samen met Iran en Algerije over meer dan de helft van de gasreserves in de wereld beschikt. Er zijn dan ook vergevorderde plannen voor het oprichten van een aardgas versie van OPEC, GASPEC genaamd. In een poging Europa verder te isoleren proberen de Russen te voorkomen dat er een netwerk van pijpleidingen vanuit het Midden Oosten via Turkije richting Europa ontstaat. In een laatste move heeft Gazprom de EU lidstaat Hongarije verlokt nieuwe gaspijpleidingen aan te leggen, om zodoende een door de EU gewenst alternatief te voorkomen. Dat alternatief hing al jaren in de lucht maar bleef tot nu toe hangen in de Brusselse bureaucratie.

­­­­­­­­Einde Persbericht­­­­­­­­

Peak Oil Nederland is een non-profit organisatie die middels onderzoek en voorlichting probeert te waarschuwen voor het afnemen van de olie,- en gasproductie. Ze is de Nederlandse tak van de ASPO (Association for the Study of Peak Oil and Gas). Op 20 januari organiseert ze een congres in de Rode Hoed te Amsterdam.

Contactgegevens:
Rembrandt Koppelaar - Voorzitter
Stichting Peak Oil Nederland / ASPO Netherlands
Postbus 10056 / 1001 EB Amsterdam
Mob: +31 (0)6 - 44 08 24 19
Email: contact@peakoil.nl Website: http://www.peakoil.nl