Gemeente Zaltbommel


Toezichthouders in wijk de Vergt

Sinds afgelopen maandag zijn er toezichthouders met buitengewone opsporingsbevoegden in de wijk De Vergt en omgeving in Zaltbommel. De gemeente komt met deze actie na signalen van burgers over de veiligheid op straat en het ontbreken van toezicht. De toezichthouders zijn een aanvulling op de inzet van politie in de wijk.

Bewoners van de wijk De Vergt hebben aangegeven last te hebben van gevoelens van onveiligheid in de wijk. Volgens de bewoners kan de veiligheid op straat in de wijk worden verbeterd door het vergroten van de zichtbaarheid van het bevoegd gezag op de straat en de handhaving van kleine ergernissen. De capaciteit van het politieteam Bommelerwaard is niet voldoende om de onveiligheidsgevoelens van de burgers in de wijk terug te dringen. Dus komt de gemeente met inzet van toezichthouders als aanvulling op de inzet van politie.

Bevoegdheden

Gemeente Zaltbommel heeft met de gemeente Tiel een convenant afgesloten voor de inhuur van de toezichthouders bij Bureau Stadswacht Tiel. De Tielse toezichthouders hebben opsporingsbevoegdheid in het hele district de Waarden. De toezichthouders werken nauw samen met de politie. De toezichthouders zijn bevoegd handhavend op te treden bij overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening. De bevoegdheid strekt zich niet alleen uit tot het bestrijden van kleine ergernissen. Ook kunnen de toezichthouders handhavend optreden bij bepaalde overtredingen op het gebied van parkeren. Voor de handhaving van het betaald parkeren hebben de toezichthouders geen bevoegdheden.

Spreekuur

De toezichthouders houden elke maandag van 17.00 - 17.30 uur spreekuur op het gemeentekantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel.

Evaluatie

Volgens Wethouder Zondag zullen de gevoelens van onveiligheid en maatschappelijk onrust in de wijk met de inzet van toezichthouders en handhavers op straat af moeten nemen. Eind 2007 wordt gekeken of de inzet van toezichthouders in de wijk de onveiligheidsgevoelens van de bewoners daadwerkelijk heeft teruggedrongen.

Geplaatst op: 9 januari 2007