Gemeente Zaltbommel


Mogelijk financieel tekort WMO

De gemeente Zaltbommel verwacht een tekort aan beschikbare financiële middelen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) welke per 1 januari 2007 in werking is getreden. Met name over het beschikbare budget voor huishoudelijke zorg maakt de gemeente zich zorgen.

Gemeente Zaltbommel verwacht dat de beschikbare budgetten voor de uitvoering van de WMO niet toereikend zijn. Vooral over de beschikbare budgetten voor huishoudelijk zorg maakt de gemeente zich zorgen, ondanks de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten toegezegde indexatie. Verwacht wordt dat er in 2007 een hoge vraag is naar huishoudelijke verzorging. In dat geval zijn er niet genoeg middelen beschikbaar.

Motie Mosterd

De gemeente Zaltbommel staat niet alleen in deze gedachte. Zo is er in de Tweede Kamer een motie Mosterd c.s. aangenomen over de door verschillende gemeenten geconstateerde toename van de vraag naar huishoudelijke verzorging in 2006 en de kostengevolgen daarvan. De motie vraagt om een analyse van de ontwikkeling van de kosten en de achterliggende oorzaken. Ook verzoekt de motie om maatregelen te nemen om het gemeenten mogelijk te maken de door de Wmo opgedragen taken uit te voeren. Verder verzoekt de motie bij een geconstateerde afwijking van meer dan 10% van de historische uitgaven van huishoudelijke verzorging in het ijkjaar 2005 de gemeentelijke budgetten voor het meerdere aan te passen. In de Tweede Kamer is toegezegd dit onderzoek in januari 2007, als de productiegegevens huishoudelijke verzorging over 2006 beschikbaar zijn, te starten en dit onderzoek zoals gevraagd in de motie voor 1 maart af te ronden. Pas in mei 2007 wordt bekend of de gemeenten meer geld krijgen voor het uitvoeren van de WMO.

Geplaatst op: 9 januari 2007