Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 januari 2006


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over de positie en arbeidsomstandigheden van Poolse werknemers in Nederland


1.) Bent u bekend met de uitzending van Netwerk over het ronselen van Poolse werknemers door uitzendbureaus om in Nederland te werken onder gevaarlijke omstandigheden? (Netwerk, 9 januari 2006).
2.) Wat is uw algemene oordeel over de situaties die hier geschetst worden? Vindt u het toelaatbaar dat Polen zonder enige bescherming onveilig werk moeten verrichten en op die wijze tot tweederangs werknemers worden gedegradeerd?
3.) Kunt u bevestigen dat er de afgelopen jaren drie Polen bij werk in Nederland zijn omgekomen? In welke situaties en welke sectoren was dat? Heeft dit geleid tot een boete voor de werkgever en, zo ja, van welke orde?
4.) Welke andere gevallen van het overtreden van de Nederlandse wetgeving en arbeidsvoorwaarden ten aanzien van Polen en andere werknemers uit de MOE-landen zijn er over de afgelopen jaren bekend bij de Arbeidsinspectie?
5.) Hoe denkt u dergelijke misstanden tegen te gaan? Blijft de Arbeidsinspectie betrokken bedrijven vanwege risico van herhaling intensief volgen en betrekt u één en ander bij de gesprekken met sociale partners over de controle op de handhaving en naleving?
6.) Hoe denkt u de constructie met onderaannemers tegen te gaan, gezien het feit dat hierbij een extra risico kan ontstaan van het overtreden van vastgestelde wetten en arbeidsvoorwaarden?