Gemeente Delft

Nieuwe hoogspanningsverbinding door Delft

De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, TenneT, wil een nieuwe 380kV hoogspanningsverbinding aanleggen tussen Beverwijk en Wateringen.

Deze nieuwe verbinding moet uiterlijk vanaf 2011 de levering van elektriciteit in de Randstad garanderen. Een deel van het tracé loopt door de gemeente Delft.

Het kabinet geeft de voorkeur aan een tracé door Kerkpolder (west) en Abtswoude (zuid). Het college stelt in een concept zienswijze dat het tracé zo min

mogelijk hinder mag geven aan inwoners en instellingen in Delft. Ze geeft de voorkeur aan een ondergronds tracé ten westen langs de A4 en ten zuiden

van Technopolis en Tanthof.

In de planologische kernbeslissing (pkb) heeft het kabinet de voorkeur uitgesproken voor een tracé dat loopt langs de westkant en zuidkant van Delft. Het tracé valt daarbij deels binnen de gemeentegrenzen. Omdat de straling van hoogspanningsleidingen schadelijke gevolgen kan hebben voor met name jonge kinderen, wil de gemeente het tracé op een zo'n groot mogelijke afstand van gevoelige bestemmingen zoals woningen. De gemeente pleit daarnaast voor een ondergronds tracé en een combinatie van de bestaande 150 kV-verbinding langs de Kruithuisweg en de nieuwe 380 KV-verbinding. Zo wordt de ruimte in Delft efficiënt gebruikt.

Voordeel van een tracé ten westen van de A4 en ten zuiden van Tanthof en Technopolis is dat de gevoelige bestemmingen (bijvoorbeeld sport en kinderopvang in Kerkpolder) zoveel mogelijk worden vermeden. Het college is zich daarbij van bewust dat de inpassing van het tracé langs de A4 zorgvuldig moet gebeuren. De negatieve effecten op de recreatieve gebruiksmogelijkheden en de ecologische waarden in het gebied moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Oplossing hiervoor is het toepassen van ondergrondse kabels in plaats van hoogspanningsleidingen.

De aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding is geen gemeentelijke maar een landelijke verantwoordelijkheid. Net als de gemeente doet, kan iedereen gebruikmaken van de inspraakmogelijkheden rondom een planologische kernbeslissing. Reacties kunnen voor 15 februari gestuurd worden naar: Inspraakpunt, Postbus 30316, 2500 GH, Den Haag.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft