Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 januari 2007


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over het ontslaan van mensen die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn
* Bent u bekend met de berichtgeving over het grote aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 35 % dat na twee jaar door de werkgever ontslagen wordt (meer dan 60 %)? (Telegraaf 9 januari 2007; radio 1 journaal 9 januari 2007)?
2) Wat is uw oordeel hierover, mede gezien de eerdere afspraken die sociale partners met elkaar hebben gemaakt om ontslag van deze groep tegen te gaan?
3) Wat is uw oordeel over uw eigen beleid in deze, mede gezien het feit dat u bij de behandeling van de WIA nagenoeg alle voorstellen om deze groep extra ondersteuning en bescherming te bieden, heeft afgewezen?
4) Welke bedrijven c.q. sectoren, behalve de KLM, hebben tot nu toe expliciet afgesproken gedeeltelijk arbeidsongeschikten (minder dan 35 %) níet te ontslaan?
5) Op welke wijze denkt u te gaan stimuleren dat meer bedrijven c.q. sectoren het voorbeeld van KLM volgen en concrete afspraken maken over reïntegratie, zowel in het eerste als in het tweede spoor?
6) Bent u bereid te trachten met sociale partners tot concrete streefdoelen te komen over het aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikten dat zonder ontslag naar (ander) werk wordt toegeleid?
7) Bent u bereid aan initiatieven, zoals het Poortwachterscentrum uit Noord-Holland, extra bekendheid en waar nodig ondersteuning te bieden, gezien de positieve ervaringen die daar worden opgedaan met reïntegratie bij andere werkgevers en sectoren?
8) Bent u bereid de Kamer, na verschijnen van het advies van de Stichting van de Arbeid, op zo kort mogelijke termijn te informeren over uw voornemens om de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten te verbeteren?