Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 10 januari 2007

Accoya(TM) voor nieuwe verkeersbruggen in Sneek

Titan Wood heeft van de Provincie Fryslân de opdracht verkregen voor het leveren van circa 1200 m3 Accoya(TM) hout, dat nodig is voor de bouw van twee bijzondere houten bruggen (voor de zwaardere verkeersklasse) over de in ombouw zijnde snelweg A7 om Sneek. De order is een mooie opsteker voor Titan Wood die hout acetyleert in een nieuw te openen fabriek in Arnhem. De acetyleerfabriek is uniek in de wereld en heeft een productiecapaciteit van 30.000 m3.

De twee prestigieuze bruggen zijn, door de bijzondere constructie, wereldwijd de enigen in hun soort. Bij de materiaalkeuze ging de voorkeur van de Provincie al snel uit naar Accoya(TM), mede door de hoge betrouwbaarheid, milieuvriendelijkheid en bewezen duurzaamheid van het hout. Het Accoya(TM) uit de proeffabriek van Titan Wood is al jaren door onafhankelijke instituten getest en heeft jarenlang als houtproduct onder extreme omstandigheden gefunctioneerd in veldtesten.

De heer S. Hoitinga, projectleider A7 Sneek: 'De provincie Fryslân heeft deze unieke opdracht in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat Noord-Nederland en de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel verstrekt. Voordat wij tot onze keuze kwamen, zijn door onafhankelijke instituten, in binnen- en buitenland, alle benodigde testprogramma's met Accoya(TM) hout doorlopen. Door de uitstekende dimensiestabiliteit in combinatie met de hoogst haalbare duurzaamheid steekt Accoya(TM), in dergelijke grote verlijmde constructies, met kop en schouders boven andere houtsoorten uit. Hierdoor durven wij het aan, onze bruggen van Accoya(TM) te laten bouwen.'

Bert Kattenbroek, sales en marketing manager van Titan Wood: 'Accoya(TM) is meer dan 2,5 jaar getest op alle denkbare punten die van belang zijn voor een dergelijke uitdagende constructie. Alle testen zijn uitermate positief afgerond en dit onderstreept nogmaals de hoge kwaliteit van Accoya(TM). Hiermee is aangetoond dat Accoya(TM) niet alleen in bestaande houttoepassingen kan worden gebruikt maar dat het ook andere materialen, waaronder staal en beton, kan vervangen zoals in bruggen.'

De aankondiging van openbare Europese aanbesteding voor de bouw van de eerste brug is op 15 december 2006 door de Provincie Fryslân uitgevaardigd. De plaatsing van de eerste brug vindt in de zomer van 2008 plaats. De tweede brug volgt in 2009. De twee Accoya(TM) bruggen verbinden het zuidelijk deel van Sneek met de binnenstad op de locaties Akkerwinde en Molenkrite. De bruggen worden het visitekaartje van de gemeente Sneek.

Noot voor de pers: