Ingezonden persbericht



---



Persbericht
Amsterdam, januari 2007

Feiten over baarmoederhalskanker schrikbarend
Cosmopolitan strijdt voor leeftijdsverlaging uitstrijkje

Baarmoederhalskanker is na borstkanker wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Het aantal twintigers met deze vorm van kanker stijgt bovendien schrikbarend. Samen met de stichting NIGYO (Nijmeegs Initiatief Gynaecologische Oncologie) pleit Cosmopolitan voor uitbreiding van de voorzorgsmaatregelen. Volgens Cosmopolitan en NIGYO moet om te beginnen de leeftijdsgrens voor deelname aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker omlaag.

Vroege check-up van levensbelang Baarmoederhalskanker is een groter gevaar dan veel mensen denken. In Nederland wordt deze vorm van kanker per jaar bij ongeveer 700 vrouwen geconstateerd en jaarlijks overlijden zo'n 250 vrouwen eraan. Nu komen vrouwen pas vanaf hun dertigste in aanmerking voor het in 1996 gestarte bevolkingsonderzoek. Maar omdat de ontwikkeling van baarmoederhalskanker tien tot twaalf jaar duurt en de ziekte verschillende voorstadia kent, is het van levensbelang om eerder een uitstrijkje te laten doen.

Twintigers vaker besmet met gevaarlijk HP-virus
Bovendien neemt het aantal twintigers met baarmoederhalskanker de laatste tijd schrikbarend toe. Een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte is namelijk het seksueel overdraagbare HP-virus (HPV). Tachtig procent van alle vrouwen komt op enig moment in haar leven met dit virus in aanraking. Omdat meisjes op steeds jongere leeftijd seksueel actief zijn, is ook de leeftijd waarop zij besmet raken steeds lager geworden. Ook daarom is het volgens Cosmopolitan belangrijk de leeftijdsgrens van het bevolkingsonderzoek te verlagen van 30 naar 25 jaar.

Wie het virus heeft raakt het niet meer kwijt
Sommige varianten van HPV zijn niet gevaarlijk, maar wie het virus eenmaal heeft, raakt het niet meer kwijt. Het risico op besmetting is eenvoudig te verminderen door het gebruik van condooms. Ook kunnen vrouwen zich op eigen kosten tegen het virus laten inenten. Als het virus toch toeslaat, kan de ziekte met behulp van een uitstrijkje in een vroeg stadium worden ontdekt. Ook is er een thuistest in ontwikkeling, zodat vrouwen zichzelf kunnen controleren.

Cosmopolitan wil minister van VWS overtuigen
De Stichting NIGYO wil meer aandacht voor baarmoederhalskanker en eierstokkanker. Cosmopolitan ondersteunt dit initiatief met een petitie op www.cosmopolitan.nl. Het blad roept alle lezeressen op deze petitie te tekenen. Doel is de minister van Volksgezondheid ervan te overtuigen dat de leeftijd voor het eerste uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek omlaag moet. En dat onnodige slachtoffers moeten worden voorkomen!



Ingezonden persbericht