Ingezonden persbericht


AKTUEEL-VERSLAGGEVER MELDT LAATSTE ONTWIKKELINGEN IN URUZGAN:

RAKETAANVAL TALIBAN OP NEDERLANDSE MILITAIREN

De Taliban hebben zes ongeleide raketten afgevuurd op de vooruitgeschoven Nederlandse post Poentjak, 12 kilometer ten noorden van Tarin Kowt. Drie raketten kwamen vlakbij de patrouillebasis neer. De andere drie suisden eroverheen en raakten een stuk verder de grond. De eenheid is zonder gewonden of schade teruggekeerd op de basis Tarin Kowt. Het bericht over de raketaanval komt exclusief van Aktueel-verslaggever Marleen Kuijsters, die momenteel voor het weekblad in Uruzgan verblijft.

De aanval lijkt een vervolg op de beschietingen van afgelopen zaterdag. Toen werd een gecombineerde voetpatrouille van de Nederlandse eenheid met een eenheid van het Afghaanse leger onder vuur genomen door een aantal Talibanstrijders waarna het vuur werd beantwoord. Een Nederlandse Apache schoot te hulp, maar hoefde geen wapens in te zetten. De ongeleide projectielen die de Taliban gebruiken, kunnen tot acht kilometer afstand worden afgevuurd. Meestal raken ze hun doel niet. Een keer werd Poentjak wel geraakt, daarbij is een tent uitgebrand. De raketaanval heeft afgelopen zondag plaatsgevonden, maar werd door Defensie nog niet eerder naar buiten gebracht.

Aktueel-verslaggever Marleen Kuijsters werd overigens vorige week vlak na aankomst meteen al geconfronteerd met de keiharde realiteit, omdat Nederlandse militairen in Uruzgan toen herhaaldelijk onder vuur werden genomen. Gevechtshelikopters leverden de grondtroepen daarbij steun, maar hoefden geen wapens in te zetten. Er waren geen gewonden, er was ook geen andere schade. Kuijsters schrijft over de recente gebeurtenissen op de website van Aktueel (www.aktueel-online.nl) en de komende weken natuurlijk ook in het tijdschrift.

Haar aanwezigheid in Uruzgan is het resultaat van goed overleg tussen Aktueel en Defensie. Het geheel vernieuwde weekblad mag zich overigens verheugen in steeds meer lezers: uit recente HOI-cijfers blijkt Aktueel inmiddels het tweede mannenweekblad van Nederland te zijn.

NIET VOOR PLAATSING:

+ Van de genoemde raketaanval is helaas geen beeldmateriaal beschikbaar. Er is wel ander recent fotomateriaal beschikbaar van free-lance fotograaf Ronald de Hommel, onder meer beeld waarop Aktueel-verslaggever Marleen Kuijsters zichtbaar is.

+ Aktueel-verslaggever Marleen Kuijsters is per mobiel en e-mail bereikbaar.

+

Ingezonden persbericht