Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Nieuwjaarstoespraak IJsselmonde 2007

door Marco Rook, 10 januari

Dames en heren,

Namens het Dagelijks bestuur en de deelraad van IJsselmonde heet ik u van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden er na mijn toespraak geen vrijwilligers in het bekende zonnetje gezet. Want we gaan dit jaar, op initiatief van de deelraad, een aparte feestelijke bijeenkomst voor de vele vrijwilligers in IJsselmonde organiseren. Maar we gaan wel iets anders leuks doen.

Het is een goede gewoonte om in de nieuwjaarstoespraak even kort stil te staan bij het afgelopen jaar. 2006 was politiek gezien een enerverend jaar. Het was het eind maar tegelijk ook het begin van een nieuwe bestuurlijke periode. Want in maart vonden de lokale verkiezingen plaats. De verkiezingsuitslag had onder meer tot gevolg dat D66 niet langer in de deelraad is vertegenwoordigd en Leefbaar Rotterdam met 8 zetels, de één na grootste partij in de raad is geworden. Na onderhandelingen werd in april een coalitie gesloten tussen de PvdA, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie/SGP. En werd in mei door de deelraad een vernieuwd dagelijks bestuur geïnstalleerd.

Daarna is er hard gewerkt aan het opstellen van een nieuw meerjarig beleidsprogramma. Maar vlak voor de bespreking van dit meerjarenprogramma in de raad werden we opgeschrikt door het geheel onverwachte overlijden van Ben Schop. Al meer dan 13 jaar was Ben Schop voor zijn partij, het CDA, lid van onze deelraad. Hij was een zeer betrokken politicus, kon scherp en bevlogen debatteren en zette zich voordurend in voor de bewoners en de belangen van IJsselmonde. We zullen Ben als persoon en als politicus blijvend herinneren.

In november stelde de deelraad het nieuwe beleidsprogramma Werk in Uitvoering voor de periode 2006-2010 vast. Een programma dat het gevoerde beleid van de voorgaande periode voortzet en verder uitbouwt. En dat is ook nodig want de opgaven in IJsselmonde blijven onverminderd groot en vragen om een helder, slagvaardig en daadkrachtig beleid.

IJsselmonde is en blijft namelijk ook de komende jaren volop in beweging. Veel nieuwe bewoners zijn in de deelgemeente komen wonen en werken. Vaak jonge gezinnen met verschillende culturele achtergronden, maar in de nieuwe woningen zien we ook voormalige IJsselmondenaren terugkeren. Die continue verandering gaat, vooral ook door de snelheid waarmee deze zich afspeelt, niet altijd even gemakkelijk. De traditioneel sterk in IJsselmonde aanwezige sociale verbanden zijn op sommige plaatsen uiteen gevallen of staan onder druk. Daarnaast is een fors deel van de woningvoorraad verouderd of voldoet het niet meer aan de vraag. Ook zal IJsselmonde de komende jaren te maken krijgen met een aantal belangrijke stedelijke opgaven zowel op maatschappelijk als ruimtelijk gebied.

Wij zien het als onze taak en verantwoordelijkheid om dit transformatieproces waar IJsselmonde zich in bevindt, zorgvuldig te begeleiden en te zorgen dat IJsselmonde een groene, rustige en gezellige deelgemeente blijft. Dit transformatieproces is zeker niet eenvoudig maar biedt vooral ook kansen. Kansen om IJsselmonde verder te ontwikkelen tot een hoogwaardig woon-, werk en leefgebied. Zeker nu ook stedelijk de aandacht meer naar de zuidelijke Maasoever en dus ook naar IJsselmonde verschuift. De gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties, samenwerkend in het Pact op Zuid, zijn er van overtuigd dat de grote opgaven de komende jaren op Zuid liggen en dat opent vele perspectieven. Perspectieven die wat mij betreft verder reiken dan het MCRZ en Sporthart maar waar vooral IJsselmondse bewoners en ondernemers profijt van moeten hebben.

Vanuit deze positieve grondhouding gaan we ook in 2007 onverminderd door met de integrale gebiedsgerichte aanpak van de wijken. Een aanpak die nu al duidelijk in het straatbeeld te zien is. Woningen zijn gesloopt en nieuwe in aanbouw zoals in Groenenhagen/Tuinenhoven en Hordijkerveld, fietspaden en straten zoals de Adriaan Volkerlaan en de Pascalweg hebben een kwaliteitsimpuls gekregen, het winkelcentrum in de Beverwaard is samen met de ondernemers ingrijpend aangepakt en wordt het Lokaal Cultuur Centrum in Lombardijen steeds meer een plek van culturele activiteiten voor alle IJsselmondenaren.

Dit jaar zal, na jaren van voorbereiding, de eerste paal worden geslagen voor onder meer het nieuwe deelgemeentekantoor en het Multicultureel centrum in het Hart van IJsselmonde. Ook in de andere wijken zullen bijzondere bouwprojecten starten zoals het Educatief centrum in Lombardijen en het MCRZ.
Bijzonder veel aandacht zal dit jaar uitgaan naar het zorgen voor een goede en zorgvuldige invoering van de Wet Maatschappelijk ondersteuning in IJsselmonde. Samen met de gemeente en de maatschappelijke, welzijns- en zorginstellingen in de deelgemeente pakken we dit op en streven we er naar om het voor bewoners zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Dames en heren,

De komende jaren geven we in IJsselmonde prioriteit aan het verbeteren van de veiligheid,
aan het versterken van de sociale verbanden, waarbij niet wat mensen scheidt maar wat ze bindt leidend is,
aan de ontwikkeling van de IJsselmondse jeugd en jongeren, aan de verbetering van de economie en werkgelegenheid en meer in het algemeen
aan het vergroten van de kansen voor bewoners die het moeilijk hebben in de samenleving.

De deelgemeente kan dit niet alleen. Voor een succesvolle uitkomst is de inzet en inspanning van veel partijen noodzakelijk. Er moet intensief worden samengewerkt met de gemeente, met partners in de wijken en vooral met de bewoners.
Van de deelraad en het dagelijks bestuur mag daarbij een open, daadkrachtige, betrouwbare en actieve houding worden gevraagd en verwacht. De deelraad wil de IJsselmondse bewoners met open vizier tegemoet treden en zal op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om bewoners actief bij het beleid te betrekken.
We zullen altijd proberen om een breed draagvlak voor beslissingen en besluiten te krijgen. Maar tegelijkertijd zullen we niet schromen om, daar waar dat nodig is, verantwoordelijkheid te nemen. Want beslissingen en beleidskeuzes raken niet alleen de huidige generatie maar in veel gevallen ook volgende. Soms is het daarom onvermijdelijk dat het korte termijn belang moet wijken voor het lange termijn belang van toekomstige generaties.

Tot slot voordat ik ga afronden. De afgelopen twee jaar heb ik in mijn nieuwjaarstoespraak gesproken over de soms moeizame samenwerking tussen stad en deelgemeenten. Vorig jaar heb ik opgeroepen te werken aan een proces van volwassen bestuurlijke samenwerking, de deelgemeenten meer te behandelen als bestuurlijk gelijkwaardige partners en gezamenlijk te werken aan het oplossen van de problemen in deze stad.

Ik ben dan ook blij te constateren dat het huidige college de deelgemeenten erkent en behandelt als gelijkwaardige partners. We hebben in september bestuurlijke afspraken gemaakt en de komende maanden zal het college met elke deelgemeente een convenant sluiten waarin gebiedsspecifieke afspraken worden vastgelegd. Daarnaast zal per wijk een wijkactieprogramma worden opgesteld om de sociale problemen te verminderen en vooral kansen te benutten. Gezamenlijk werken we aan de verbetering van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie in Rotterdam en de dienstverlening in het bijzonder. Dit proces zal enkele jaren in beslag nemen en nog vele hobbels zullen moeten worden genomen. Maar ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk de bewoners in deze stad daarvan zullen profiteren.

Dames en heren,

Er staat deze deelgemeente de komende jaren veel te wachten. Wij zijn van plan om de kansen te gaan benutten die wij voor IJsselmonde zien. Maar daarbij hebben wij u nodig. Want een goede samenwerking in onze deelgemeente tussen politiek, maatschappelijke instellingen, het bedrijfsleven, gemeentelijke diensten en bewoners maakt dit mogelijk.

Daarom wil ik nu met u allen graag proosten. Proosten op een goede samenwerking in 2007 en wens ik u allen een gezond en kansrijk 2007 toe.

Proost!