NMBS

Reuzen-Kuifje in station Brussel-Zuid

10/01/2007

Brussel, 10 januari 2007. Met een enorm fresco (8 meter bij 8) van Kuifje aan boord van een locomotief brengt de NMBS-Holding in Brussel-Zuid hulde aan Hergé, wiens werk altijd door de spoorwegwereld werd geïnspireerd.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de geboorte van Hergé, heeft de NMBS-Holding (in samenwerking met Eurostation en de Studios Hergé) Brussel-Zuid versierd met een fresco van 64 m² ter ere van de geestelijke vader van Kuifje.

Dit fresco, geïnspireerd op het album « Kuifje in Amerika », toont de bekende held van Hergé die vooraan aan een snel voortdenderende stoomlocomotief hangt. Het kunstwerk van 8 meter bij 8 werd opgehangen in de Zuidgalerij, boven de roltrappen naar de stationsparking, aan de kant van het Victor Horta plein.

De spoorwegwereld is alom aanwezig in het werk van Hergé. Tijdens zijn vele avonturen is Kuifje vaak te zien in stations en treinen. Bovendien is Kuifjes wereldwijde bekendheid zo groot dat de internationale reizigers die Brussel-Zuid bezoeken, het personage onmiddellijk herkennen.

Het fresco werd op 10 januari 2007 onthuld in aanwezigheid van Bruno Tuybens (staatssecretaris voor Overheidsbedrijven), Freddy Thielemans (burgemeester van Brussel), Jacques Simonet (burgemeester van Anderlecht), Fanny Rodwell (voorzitster Studios Hergé), Jannie Haek (gedelegeerd bestuurder NMBS-Holding), Jean-Claude Fontinoy (voorzitter NMBS-Holding), Vincent Bourlard (voorzitter Eurostation) en vele andere prominenten.

Tegelijk met het fresco van Kuifje in het station van Brussel-Zuid, werd ook een Thalys speciaal versierd met de personages van Hergé.

""