Gemeente Sneek


Odyssee - overkoepelend orgaan van het openbaar onderwijs in Sneek

OPOS - het overkoepelend orgaan van het openbaar onderwijs in Sneek - presenteert zich met ingang van 10 januari 2007 op een nieuwe manier aan leerlingen, ouders en personeel en heeft in dit kader een nieuwe naam gekregen, te weten Odyssee. De nieuwe naam is op ludieke wijze geïntroduceerd en op woensdag 10 januari onder veel belangstelling door Betske Salverda gepresenteerd op de Epema State.

De nieuwe naam is tot 10 januari zorgvuldig geheim gehouden. Toch hebben leerlingen en personeel de afgelopen tijd op verschillende manieren hints gekregen en zijn ze op deze manier betrokken geraakt. Op 13 december is de eerste hint gegeven. Op de schoolpleinen van alle 8 aangesloten scholen stond plotseling een houten paard op het plein met een mysterieuze boodschap op de buik. Op deze dag fungeerde ook de centrale hal in het stadhuis als tijdelijk onderkomen voor een paard.
Op 20 december werd op alle scholen getrakteerd op speciaal ontdekkingsreizigersdrop. In de begeleidende instructie zat de tweede aanwijzing verstopt.
Begin januari ontvingen alle leerkrachten een pagina met een verhaal uit de Griekse mythologie. Daaraan gekoppeld ontvingen ze een uitnodiging voor de lancering van de nieuwe naam - Odyssee - op 10 januari.
De naam Odyssee is zorgvuldig gekozen als nieuwe naam voor het openbaar onderwijs in Sneek. Waar OPOS een functionele afkorting was van openbaar primair onderwijs Sneek, heeft Odyssee een veel diepere betekenis.
Odyssee is de ontdekkingsreis die de Griekse held Odysseus maakte. De mythe beschrijft de avonturen van Odysseus op zijn terugtocht van de Grieks-Trojaanse oorlog. Tijdens deze ontdekkingsreis leerde Odysseus veel over het leven maar kreeg hij ook veel inzicht in zichzelf. Hij kwam verder door telkens weer meer uit zichzelf te halen en slimme oplossingen te verzinnen. Odysseus kenmerkte zich door zijn inventiviteit, veelzijdigheid, originaliteit, moed en probleemoplossend vermogen.

Onderwijsorganisatie Odyssee heeft veel overeenkomsten met de ontdekkingsreis de Odyssee. De organisatie geeft het onderwijs vorm als ontdekkingsreis waarbinnen de kinderen in staat worden gesteld om al lerend, vanuit een veilige structuur, hun eigen reis vorm te geven. Net zoals Odysseus zichzelf heeft ontdekt, Odyssee de leerlingen helpen om zichzelf te leren kennen en de eigen talenten te laten ontdekken.

De internetsite en de nieuwe kleurrijke huisstijl zijn hier de eerste bewijsvoering van. Samen met leerlingen, ouders en leerkrachten wordt de ontdekkingreis vervolgd en wordt ervoor gezorgd dat Odyssee een dynamische en kleurrijke organisatie blijft. Dit vanuit de basisgedachte: Leren, jouw ontdekkingsreis.

Een duidelijk en niet alledaags profiel van een dynamische organisatie:
avontuur vanuit een duidelijke structuur
levendig en kleurrijk
aandacht voor de unieke kwaliteiten van ieder kind open in de samenleving
kwaliteit op alle aspecten
Ontdek nog meer op site: www.odysseescholen.nl

Odyssee bestaat uit vijf reguliere openbare basisscholen, te weten de Zwetteschool, de Wyken, de Epemaskoalle, de Oudvaart en de Driemaster, een school voor speciaal basisonderwijs, het SBO Klokslag/Kompas, een school voor speciaal (voortgezet) onderwijs, de Conventschool en een school voor Praktijkonderwijs, de Praktijkschool.

Bestuurlijk verandert er niets. De gemeente Sneek blijft integraal bestuur van het openbaar onderwijs.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 12-1-2007