European Union



---

Een routekaart voor hernieuwbare energie: de weg banen naar een aandeel van 20% hernieuwbare energie in de energiemix van de EU tegen 2020

---

Reference: MEMO/07/13 Date: 10/01/2007

HTML: EN FR DE DA ES NL IT SW PT FI EL CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG

RO
PDF: EN FR DE DA ES NL IT SW PT FI EL CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG

RO
DOC: EN FR DE DA ES NL IT SW PT FI EL CS ET HU LT LV MT PL SK SL BG

RO

MEMO/07/13

Brussel, 10 januari 2007

Een routekaart voor hernieuwbare energie: de weg banen naar een aandeel van 20% hernieuwbare energie in de energiemix van de EU tegen 2020

Klimaatverandering, toenemende afhankelijkheid van aardolie en van andere fossiele brandstoffen en stijgende energieprijzen: al deze factoren maken dat Europa steeds kwetsbaarder wordt. Om een duurzame toekomst tot stand te brengen, moet er meer hernieuwbare energie worden gebruikt. Als onderdeel van haar energiebeleid voor Europa heeft de Europese Commissie vandaag een reeks voorstellen ingediend voor een langetermijn-routekaart voor hernieuwbare energie. Het voorstel omvat voor het geheel van de EU een algemene bindende duurzame-energiedoelstelling van 20% en een bindende minimumdoelstelling voor transportbiobrandstoffen van 10% tegen 2020, alsook een stappenplan om duurzame energiebronnen op het gebied van elektriciteit, verwarming en koeling en vervoer in de economische wereld en als beleidsdoelstelling in het centrum van de aandacht te plaatsen.

Een decennium geleden is de EU begonnen met maatregelen om tegen 2010 de doelstelling van 12% duurzame energie in haar algemene energiemix te bereiken. Hoewel het verbruik van hernieuwbare energie sindsdien met 55% gestegen is, is het onwaarschijnlijk dat het aandeel in 2010 meer dan 10% zal bedragen. De EU heeft daarom een radicale maatregel nodig om te komen tot een geloofwaardige langetermijnvisie op duurzame energie.

Op basis van de bespreking van deze voorstellen op de Europese Raad Lente 2007 zal de Commissie in 2007 wetgevingsvoorstellen indienen teneinde een begin te maken met de tenuitvoerlegging van deze routekaart. Het voorgestelde pakket zal bindende streefcijfers omvatten, waarbij de lidstaten wel de vrijheid krijgen hun energiemix zelf te kiezen en aan te passen aan hun omstandigheden. Tezelfdertijd en met het oog op het bereiken van het algemene nationale streefcijfer zullen de lidstaten nationale actieplannen moeten opstellen waarin hun specifieke doelstellingen en sectorale streefcijfers worden vastgelegd voor elk van de sectoren van hernieuwbare energie (elektriciteit, biobrandstoffen en verwarming en koeling).

De routekaart beklemtoont ook het belang van een gecoördineerde ontwikkeling van biobrandstoffen in het geheel van de EU. Het is met name belangrijk om de desbetreffende streefcijfers nu reeds vast te leggen, aangezien de autofabrikanten binnenkort voertuigen zullen ontwerpen die op deze brandstoffen kunnen lopen. Biobrandstoffen zijn vandaag weliswaar nog duurder dan andere vormen van hernieuwbare energie, maar zijn het enige middel om in de komende 15 jaar in de transportsector onze afhankelijkheid van olie noemenswaardig te verminderen. De Commissie stelt daarom een bindend streefcijfer voor 2020 voor van 10% biobrandstoffen van de voor het vervoer verbruikte benzine en diesel.

Voorts zal de Commissie zich inspannen om onredelijke belemmeringen voor de integratie van duurzame energiebronnen in de energiesystemen van de EU weg te werken en de interne elektriciteitsmarkt te ontwikkelen en te liberaliseren, waarbij een grotere transparantie het voor innoverende nieuwe spelers mogelijk moet maken om de markt te betreden. De Commissie zal samenwerken met de netwerkbeheerders, de regelgevers voor de elektriciteitssector en de hernieuwbare-energiesector om een betere integratie van duurzame energiebronnen in het elektriciteitsnetwerk mogelijk te maken. Last but not least zal zij een beter gebruik van de financiële instrumenten van de Gemeenschap, met name de structuur- en cohesiefondsen, bevorderen.

Om het mogelijk te maken dat de doelstellingen van de Commissie worden bereikt, zullen de lidstaten ook hun beleid moeten omvormen zodat op alle gebieden steeds meer van duurzame energie gebruik wordt gemaakt, onder meer in de sectoren van de elektriciteitsproductie, het vervoer en de verwarming en koeling. Er wordt ook van de lidstaten verlangd dat zij zorgen voor snelle, billijke en eenvoudige vergunningsprocedures voor hernieuwbare energiebronnen, dat zij hun mechanismen voor voorafgaande planning, waarbij hun regio's en gemeenten geschikte locaties voor de ontwikkeling van duurzame energie aanwijzen, verbeteren en dat zij duurzame energiebronnen integreren in hun regionale en lokale plannen. De regionale en lokale autoriteiten kunnen immers een belangrijke bijdrage leveren bij het bereiken van de in de routekaart neergelegd doelstellingen.