Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 10 januari 2007
Plaats Nieuw Bergen

Raad neemt in februari besluit
Nota Integrale Veiligheid gemeente Bergen

De gemeente Bergen heeft de nota Integrale Veiligheid samengesteld. In de vergadering van 13 februari neemt de gemeenteraad een besluit over deze nota.

Het belangrijkste doel van de nota Integrale Veiligheid is het in kaart brengen van de huidige en nieuwe wijze waarop de zorg voor veiligheid integraal wordt vormgegeven. Daarnaast:
- duidelijk in kaart te hebben wat veiligheid inhoudt;
- wat is hierbij de rol van de gemeente Bergen;
- wat is de stand van zaken (ook in vergelijking met andere gemeenten)

Nieuwe veiligheidsaanpak
Een belangrijk onderdeel van deze nota is de nieuwe veiligheidsaanpak. De twee belangrijkste onderdelen hiervan zijn:
- Een werkgroep van vier personen (Burgemeester, Coördinator Netwerk Jeugd & Jongeren/ Sociale Veiligheid, gebiedsmentor politie en ambtenaar openbare veiligheid) brengt elk jaar een werkbezoek aan de dorpsraden. De gesprekken zijn de basis voor diverse onderdelen van het nieuwe veiligheidsbeleid.
- Elk jaar organiseert de gemeente een thema-avond 'Veiligheid' met vertegenwoordigers uit het brede veiligheidsveld, de dorpsraden en de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken.

Gemeente heeft regie
De gemeente heeft de regie op het gebied van openbare orde en veiligheid, ze is echter niet alleen verantwoordelijk. Ook andere, zoals de politie en maatschappelijke organisaties spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Met de nota Integrale Veiligheid wordt invulling gegeven aan de regierol van de gemeente. De nieuwe veiligheidsaanpak kan door de praktijk verder worden bijgesteld en verfijnd.