Ingezonden persbericht


Maria van der Hoeven verricht officiële opening KUNSTFACTOR

Woensdagmiddag 10 januari verricht minister Maria van der Hoeven in Utrecht de officiële opening van KUNSTFACTOR, het nieuwe sectorinstituut voor de amateurkunst. Tijdens haar bezoek gaat de minister voor het eerst in op de brief die zij eind december naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin reageert Van der Hoeven positief op de aangenomen motie van Van Vroonhoven voor een breed nationaal actieprogramma ter versterking van de amateurkunst.

De brief gaat net als de motie uitgebreid in op het maatschappelijke, educatieve, economische en culturele belang van de amateurkunst. De minister zegt daarover zelf: 'Het beoefenen en ervaren van kunst en cultuur vormt de basis van het culturele leven in ons land. Het is belangrijk dat deze basis zo breed, sterk en toegankelijk mogelijk is. Een brede basis biedt mensen de kans om zich te uiten en te ontplooien, het komt de dynamiek in de samenleving ten goede en creativiteit en innovatie zijn goed voor onze economie. Dit is op treffende wijze verwoord in het manifest 'Kunst - goed om te doen!' van KUNSTFACTOR.

Goede start
KUNSTFACTOR voelt zich gemotiveerd door de uitspraken van de minister. 'Het is een goede start van onze nieuwe landelijke organisatie,' aldus directeur ad interim Leo van der Meer. 'Nu ook de Nederlandse politiek het belang van amateurkunst inziet en actieve kunstbeoefening wil stimuleren, kunnen we nóg meer gaan betekenen voor de amateurkunst en haar zes miljoen beoefenaars.' De krachtige uitspraken van de minister maken duidelijk dat zij zelf voorstander is van een breed nationaal actieprogramma voor amateurkunst. Het is verrassend dat zij juist nu deze uitspraken doet omdat een besluit over een actieprogramma is voorbehouden aan een volgend kabinet.

Vooronderzoek en overleg

Om besluitvorming van een nieuw kabinet te vergemakkelijken, geeft Maria van der Hoeven aan alvast zelf enig voorwerk te willen verrichten met betrekking tot het actieprogramma amateurkunst. Op 10 januari vertelt de minster waarschijnlijk meer over de initiatieven die zij wil nemen. De initiatieven worden uitgevoerd in nauwe samenwerking en overleg met KUNSTFACTOR.

KUNSTFACTOR
KUNSTFACTOR is het nieuwe landelijke sectorinstituut voor ondersteuning en promotie van de amateurkunst. De organisatie is voortgekomen uit een fusie tussen het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA), Stichting Schrijven, Theaterwerk NL en Unisono, de ondersteuningsinstelling voor amateurmuziek. KUNSTFACTOR kan, als één organisatie, de belangen van de sector amateurkunst als geheel beter bevorderen. Het instituut kan ook, in samenwerking met partners en het werkveld, de positie van de amateurkunsten en de beoefenaars verstevigen ten opzichte van overheden, beleidmakers en subsidiegevers. Tegelijkertijd staat KUNSTFACTOR met zijn activiteiten midden in de praktijk van de amateurkunstenaars. De ondersteuning die de afzonderlijke disciplines aan hun eigen kunstdisciplines bieden, wil KUNSTFACTOR voortzetten. Daarmee blijft de herkenbaarheid van de diverse kunstvormen behouden.