Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 004

datum: 10 januari 2007

Gemeente start actie in Randenbroek, Soesterkwartier en Liendert

Gratis preventieadvies woninginbraken

Bewoners van Randenbroek, Soesterkwartier en Liendert kunnen vanaf eind januari gratis advies krijgen om hun woning inbraakbestendig te maken. Opvolging van het preventieadvies leidt ertoe dat de woning gedurende drie minuten inbraakwerend is. De kans op een geslaagde inbraak neemt dan met ruim 90% af. Het doel is dat Amersfoort in 2007 buiten de landelijke toptien van de inbrakenladder zal vallen, op dit moment staat Amersfoort op de vijfde plaats. Het college stelt voor deze actie een budget van E 42.160,-- beschikbaar.

Eind januari krijgen de bewoners van Randenbroek als eerste de uitnodiging om deel te nemen aan de actie, het Soesterkwartier en Liendert zijn daarna aan de buurt. De gratis preventieadviezen zijn tot begin juni beschikbaar. Na eventuele aanpassingen is het streven dat de woningen voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen.
In de wijken Randenbroek, Soesterkwartier en Liendert biedt de gemeente aan alle bewoners van 11.278 woningen gratis preventieadviezen aan omdat in deze wijken door de jaren heen de meeste inbraken plaatsvinden. Uit cijfers blijkt dat veruit het grootste deel van de inbraken wordt gepleegd in particuliere woningen. Eigenaren kunnen bij zeven bedrijven in Amersfoort een gratis preventieadvies aanvragen. Bewoners van huurwoningen kunnen hiervoor terecht bij hun woningcorporatie. Woningen die aan de eisen voldoen krijgen het Politie Keurmerk Veilig Wonen.
Bovendien ontvangt elke bewoner die het Politie Keurmerk Veilig Wonen behaalt twee bioscoopbonnen. Als je woont in een huis met het keurmerk Veilig Wonen kun je immers rustig een avondje weg.

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur concernstaf, 033 469 43 41 of 06 51 30 41 36.

---- --