Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 5

datum: 10 januari 2007

Bestemmingsvrijstelling de Mariënhof

Het college heeft besloten een aankondiging te doen van het voornemen een vrijstelling van het bestemmingsplan voor het perceel Kleine Haag 2 (de Mariënhof) te verlenen.
De bedoeling is om op deze manier het huidige gebruik van de Mariënhof mogelijk maken onder voorwaarden. Ook kan dan een rechtsgeldige horeca exploitatie vergunning worden afgegeven op grond van de A.P.V. In die exploitatievergunning zullen voorwaarden worden opgenomen die gericht zijn op het tegengaan van de overlast en worden ingaan op de klachten uit de omgeving.
Tegen het voornemen van het college tot het verlenen van de vrijstelling kunnen belang-hebbenden gedurende zes weken zienswijzen kenbaar maken.

Voorwaarden voor vrijstelling

Het college wil alleen vrijstelling verlenen als er voldaan wordt aan voorwaarden op het gebied van geluid, verkeersveiligheid en parkeren.

Nadere eisen zullen worden gesteld op het gebied van geluid waaronder een beperking voor de tijd van laden en lossen en het toestaan van levende muziek. Maximaal drie keer per jaar kan er worden afgeweken van deze geluidsnormen.
De naderende eis op het gebied van verkeersveiligheid behelst de verplaatsing van de laad- en loshaven naar de Kleine Haag. Hierdoor kan het verkeer via de Uitzingen onbelemmerd doorgang vinden. Op de Uitzingen zal aanvullend ook een stopverbod van kracht worden.
Voor wat betreft het parkeren wil het college ontheffing verlenen van de verplichting om 95 parkeerplaatsen te realiseren op eigen terrein mits de eigenaar van de Mariënhof op een andere wijze in deze parkeerruimte voorziet. De eigenaar wil door afspraken met de parkeergarage(s) in de omgeving garanderen dat er op de gevraagde momenten genoeg parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Geschiedenis

Tot voor enkele jaren geleden werd de Mariënhof overwegend gebruikt als restaurant en museum. Vanaf 2002/2003 is de bedrijfsvoering gewijzigd. De huidige exploitatie omvat congres- en partycentrumachtige activiteiten, vergaderingen, productpresentaties en besloten diners, recepties en (huwelijks)feesten. Dit gebruik is strijdig met de bestemming in het geldende stadsvernieuwingsplan Kamp/Zuidsingel.

De Mariënhof is nu niet in het bezit van een horeca-exploitatievergunning en kan die ook niet krijgen omdat de huidige exploitatie niet past in het geldende stadsvernieuwingsplan.
Het college heeft nu het voornemen bekendgemaakt om door middel van een vrijstelling van het bestemmingsplan het huidige gebruik van de Mariënhof, onder oorwaarden, mogelijk te maken.

Informatie: Esther Lans, communicatie concernstaf (CST), (033) 469 43 41, mob: 06 51 30 41 36,
e-mail: e.lans@amersfoort.nl

---- --