Waterschap Noorderzijlvest


Vannacht beperkte dijkbewaking waterschap Noorderzijlvest 11-1-2007

Het waterschap Noorderzijlvest stelt vannacht beperkte dijkbewaking in. Hierbij worden de dijkdoorgangen in Delfzijl gesloten. Het waterschap verwacht door de harde wind in combinatie met hoog water waterstanden op zee van 3.40 meter + NAP omstreeks 5 uur morgenochtend. De dijkdoorgangen worden enkele uren eerder gesloten. Een volledige dijkbewaking als op 1 november 2006 wordt niet verwacht.

De verschillende niveaus van dijkbewaking stelt het waterschap in op basis van de verwachte waterstanden en de weersverwachtingen. Bij hevige storm, met name vanuit noordelijke tot noordwestelijke richting, en verwachte waterstanden vanaf 2.60 meter + NAP worden voorbereidingen getroffen voor het sluiten van de dijkdoorgangen of coupures rond het haventerrein van Delfzijl. Dit is het eerste niveau van dijkbewaking, het zogenaamde beperkt alarmpeil.

Vervolgens worden bij verwachting van waterstanden vanaf 3.00 m + NAP en hevige storm de dijkdoorgangen daadwerkelijk gesloten en wordt het beperkt alarmpeil uitgebreid met een beperkte bezetting van de centrale post en enkele dijkposten. Dit zal vannacht het geval zijn.

Bij verwachte waterstanden hoger dan 3.80 meter + NAP in combinatie met hevige storm treedt het alarmpeil in werking met een volledige dijkbewaking. Alle dijkwachtploegen worden dan van tevoren opgeroepen. Bij nog hogere verwachte waterstanden, boven 4.80 meter + NAP, en dezelfde weersomstandigheden volgt dan de hoogste fase van dijkbewaking, het uitgebreid alarmpeil met uitgebreide dijkbewaking. Met waterstanden van 3.40 meter zoals vannacht verwacht, zal geen volledige of zelfs uitgebreide dijkbewaking nodig zijn.

De verschillende fases van dijkbewaking maken deel uit van het calamiteitenplan van het waterschap. Vanaf de paraatheidsfase van volledige bewaking zijn meer organisaties, samenwerkend in het crisismanagement Groningen, betrokken.