Trimbos-instituut

persbericht

Landelijke congres ggz en nieuwe media

Steeds vaker behandeling van depressie en angst via internet

Utrecht, 11 januari 2007. Nederland is internationaal een voorloper op het gebied van internettoepassingen in de geestelijke gezondheidszorg. Het aanbod is indrukwekkend en de reactie van patiënten en hulpverleners is over het algemeen positief. Aldus Heleen Riper van het Trimbos-instituut vandaag op het congres 'Log in', over GGZ en nieuwe media. Riper bekeek 65 internetinterventies in de GGZ en concludeerde dat met name bij preventie en behandeling van depressie en angststoornissen internettoepassingen een effectief hulpmiddel kunnen zijn.

Tijdens het tweede congres GGZ en Nieuwe Media - 'Log In' werd gekeken naar de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van internettoepassingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (E-Mental Health). Vanuit het perspectief van cliënten en patiënten ging het vooral om de vraag of al deze high tech inderdaad bijdraagt aan een betere zorg. Van de 65 internettoepassingen, die door Riper onder de loep werden genomen, werden er dertien onderzocht op effectiviteit. Hiervan bleken er acht bewezen effectief te zijn. Er wordt gepleit voor een kwaliteitskeurmerk. Dit moet het voor zorgverzekeraars makkelijker maken om internetinterventies op te nemen in het zorgpakket. Internettoepassingen beperken zich tot dusver tot slechts enkele terreinen van de zorg. De verwachting is dat het gebruik van internet in de zorg de komende jaren een grote vlucht zal nemen. Al was het maar om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag naar hulp.

Jan Walburg van het Trimbos-instituut constateerde dat in de Top 10 van ziektes, drie psychische stoornissen prijken: angst (2), depressie (4) en alcoholafhankelijkheid (8). 1,7 miljoen mensen hebben ooit te maken met angstproblemen, 740.000 met een depressie en 840.000 met alcoholafhankelijkheid. Walburg pleitte voor preventiegericht werken met behulp van internet. Hij ziet internet als het middel bij uitstek om blijvend contact te houden met chronische patiënten. Ook als bron van kennis is internet niet meer weg te denken. Negen miljoen mensen zoeken jaarlijks online informatie over ziekte en gezondheid en alleen al anderhalf miljoen doet dat naar depressie. Uit een trendstudie van GGZ Nederland, de brancheorganisatie van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, blijkt dat de afgelopen vier jaar het aantal mensen dat hulp zoekt met 41% is toegenomen, vooral in de ambulante zorg. 'Nederland wordt niet zieker, maar steeds meer mensen zoeken hulp,' zei Jos de Beer van GGZ Nederland.

Aan het slot van het congres werd de nieuwe stimuleringsprijs voor E-Mental Health, de E-Ward, uitgereikt aan het project Web-based guided self-help for common mental disorders in urbanising South African communities een innovatief Zuid-Afrikaans project bedoelt om GGZ hulpverlening middels internettechnologie in achterstandsgebieden te stimuleren. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 10.000 euro.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harald Wychgel, tel. 0624-740 238 of Henk Maurits, tel. 0620-418 345, voorlichters van het Trimbos-instituut