Gemeente Amsterdam



Kunstwerk op Stationseiland

Onthulling van een monumentaal werk van Reinier Gerritsen

8 januari 2007
-
Foam_Fotografiemuseum

Op vrijdag 12 januari 2007 om 16.45 uur zal een nieuw kunstwerk worden onthuld op het Stationseiland Amsterdam Centraal. Op de achterzijde van de winkels op de westelijke voetgangersroute van het Stationseiland is eind 2003 een eerste kunstwerk aangebracht. Elk jaar wordt dit kunstwerk vervangen door een nieuw fotowerk. Na een jaar zal het huidige werk van Jacqueline Gilbert worden vervangen door een nieuw, monumentaal werk van de hand van fotograaf Reinier Gerritsen.

Het kunstwerk toont een indrukwekkend panoramisch beeld getiteld `The Europeans' dat op verrassende wijze een relatie aangaat met het Stationseiland en de Europeans 01-03-Oslo. Foto: Reinier Gerritsen.jpg (55 Kb) duizenden mensen die daar dagelijks passeren. Dit monumentale fotowerk onderstreept de functie van het Centraal Station als Europese toegangspoort tot Amsterdam. Het werk is gemaakt in opdracht van Coördinatie Stationseiland i.s.m. Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Bijzondere dimensies

De Westelijke Voetgangersroute is de looproute die het station verbindt met het centrum van de stad. Deze tijdelijke looproute is aangelegd naast de Middentoegangsbrug. De route leidt voetgangers langs de diverse bouwprojecten van en naar de westelijke entree van het Centraal Station, op dit moment de belangrijkste entree tot het monumentale gebouw. Langs deze route staan winkels. Deze winkels komen uit de middentunnel van het station die voor de werkzaamheden van de Noord/Zuidlijn deels moest sluiten. Op de achterzijde van de winkels is sinds eind 2003 kunst aangebracht. Het werk is 45.20 meter lang en 3.90 meter hoog.

Achtergrond Reinier Gerritsen

Reinier Gerritsen (1950) richt zijn lens op de massa's mensen die wachten voor het stoplicht bij een station. Gekleed in fluorescerend veiligheidsvest lijkt de fotograaf een landmeter en wordt dus door de menigte genegeerd. Ongemerkt maakt hij opnames van de wachtende, rondspiedende menigte. Dit deed hij inmiddels al in zo'n tien Europese steden. In medium shots van hoofd tot heupen, ongeveer zoals wij onze medemens ook zelf waarnemen, trekt hij het individu uit de anonimiteit van de groep en serveert hij ons een fascinerend schouwspel.

Kenmerkende stijl

Gerritsen is in al zijn werk gefascineerd door lichaamstaal en de wijze waarop mensen zich fysiek tot elkaar verhouden. Dit beschouwt hij als een choreografie van een persoonlijke expressie. Alle foto's tonen ons een zelfde mengeling van mensen ongeacht de stad of land waar de opname werd gemaakt. Als een cultuursociologisch document vormen de foto's een typologie van de multiculturele samenleving en de onmiskenbare Europese eenwording.

Onthulling door Tjeerd Herrema

Tjeerd Herrema op het Stationseiland. De onthulling van `The Europeans' wordt verricht door Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur van Amsterdam, op vrijdag 12 januari om 16.45 uur. Het werk `The Europeans' blijft te zien op het Stationseiland tot half december 2007.

Afscheid van de grillige bergen

In 2006 was een kunstwerk te zien van de Nieuw-Zeelandse kunstenares Jacqueline Gilbert. Deze foto toonde een landschappelijk vergezicht gemaakt vanaf een hoog standpunt in de bergen van Montserrat, even buiten Barcelona. In dit landschap keerde eenzelfde figuur herhaaldelijk terug waardoor aan het beeld niet alleen diepte werd gegeven, maar het ook een sterk filmisch karakter kreeg. Opvallend was de gelijkenis tussen de grillige gevormde bergen van Montserrat en de torentjes van het Centraal Station dat direct achter het kunstwerk lag.