European Union



Brussel, 10 januari 2007

Europese elektriciteits- en gasnetwerken: de Europese Commissie verlangt een snellere vooruitgang

Als onderdeel van haar energiebeleid voor Europa heeft de Commissie de alarmbel geluid over de huidige staat van de Europese energie-infrastructuur en heeft zij een aantal prioritaire acties voorgesteld. Er moeten dringend maatregelen worden getroffen om een doeltreffende energie-infrastructuur, met Europa overspannende elektriciteits- en gasnetwerken, tot stand te brengen en de doelstellingen van duurzaamheid, concurrentiekracht en continuïteit van de energievoorziening te bereiken.

Elektriciteits- en gasnetwerken zijn cruciaal voor een goed werkende Europese markt. De Commissie heeft verschillende acties voorgesteld om het investeringstempo voor de meest kritieke knelpunten, die doorgaans gelegen zijn aan de grenzen tussen landen, te verhogen. Deze missing links zijn ook essentieel bij onze inspanningen om stroompannes en onderbreking van de gastoevoer te voorkomen. De voorgestelde acties zijn onder meer:

* de aanwijzing van vier Europese coördinatoren die de meest kritieke projecten moeten begeleiden, namelijk: de hoogspanningslijn tussen Duitsland, Polen en Litouwen, verbindingen met windparken in volle zee in Noord-Europa, een elektriciteitsinterconnectie tussen Frankrijk en Spanje en de Nabucco-gaspijpleiding voor de toevoer van gas uit Centraal-Azië, de Kaspische regio en het Midden-Oosten naar Midden-Europa;
* een harmonisatie van de regionale planning door een versterking van de samenwerking tussen de exploitanten van transmissiesystemen die de ontwikkelingsplanning op regionaal niveau zullen monitoren en analyseren;

* bevordering van gestroomlijnde plannings- en vergunningsprocedures door de lidstaten ertoe aan te sporen nationale procedures in te voeren die inhouden dat de planning en goedkeuring van projecten van Europees belang binnen een tijdsbestek van vijf jaar moeten zijn afgerond;

* een onderzoek naar de behoefte aan verhoogde EU-financiering, voornamelijk met het oog op het vergemakkelijken van de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnetwerk.

Als de EU erin wil slagen nieuwe "groene elektriciteit" goed te integreren in het netwerk, een efficiënte interne markt voor energie wil ontwikkelen en het risico van onderbreking van de voorziening in het geheel van de Unie wil beperken, is het van levensbelang dat alle projecten van Europees belang volledig ten uitvoer worden gelegd. Hoewel de EU al een reeks beleidmaatregelen heeft vastgesteld met het oog op de totstandbrenging van een meer doeltreffende energie-infrastructuur zijn de netwerken nog onvoldoende ontwikkeld. De Europese energienetwerken werken momenteel dichtbij hun fysieke grenzen, wat het risico inhoudt van tijdelijke onderbreking van de voorziening. Bovendien blijven vele lidstaten nog steeds geïsoleerd van de rest van de interne energiemarkt.

Met een jaarlijkse investering in grensoverschrijdende netwerken van minder dan 200 miljoen euro per jaar, blijkt de situatie met name dramatisch voor de Europese elektriciteitssector; meer dan 60% van de projecten die door de Raad en het Europees Parlement zijn uitgeroepen tot projecten van Europees belang hebben immers een aanzienlijke vertraging opgelopen, voornamelijk als gevolg van de complexiteit van de vergunningsprocedures.

De belangrijkste gaspijpleidingsprojecten lijken - tot nog toe in elk geval - redelijk goed op schema te liggen. De betrokkenheid van verscheidene landen die niet tot de Europese Unie behoren, maakt de samenwerking en coördinatie van deze projecten echter bijzonder ingewikkeld.