Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Standpunt rechtsherstel KNIL-militairen niet veranderd

Het kabinet blijft bij het standpunt dat de Staat der Nederlanden niet verplicht is tot het uitkeren van achterstallig salaris aan KNIL-militairen en oud-ambtenaren uit het voormalig Nederlands-Indië.

In 2000 heeft het toenmalige kabinet al bepaald 'dat verder historisch onderzoek naar leemten in de geschiedschrijving rond de periode van de Japanse bezetting en de kolonisatie niet tot betalingen zouden kunnen leiden'. Dat heeft het kabinet vandaag meegedeeld aan het Indisch Platform.

In 2000 besloot het toenmalige kabinet uit morele overwegingen tot een finaal gebaar dat recht moest doen aan de bijzondere omstandigheden waarbinnen het rechtsherstel in Nederlands-Indië heeft plaats gevonden. Er is toen overgegaan tot het geven van individuele uitkeringen aan ongeveer 100.000 betrokkenen (totaal bijna 160 miljoen euro) en het beschikbaar stellen van bijna 16 miljoen voor collectieve doelen.

Met dit standpunt is niet gezegd dat het kabinet het boek over de Tweede Wereldoorlog sluit. Er zijn middelen uitgetrokken door het ministerie van VWS om beleid te ontwikkelen om vraagstukken te beantwoorden die vanuit betrokken burgers, onderwijs en de wetenschap aan de orde gesteld kunnen worden.