Eerste lustrumeditie Wine Professional breekt alle records


Top nationale wijnwereld en gastronomie voor de vijfde keer bij elkaar in Amsterdam RAI

AMSTERDAM, 20070112 -- De eerste lustrumeditie van Wine Professional heeft alle records ten opzichte van de vorige edities verbroken. Nooit eerder stonden zoveel unieke presentaties met topchefs en bijzondere wijnen op het programma, maar ook het aantal exposanten is gegroeid, waarbij in het bijzonder de groei onder buitenlandse vertegenwoordigers sterk toenam. Het aantal eindbeslissers en de stijging van eigenaren van slijterijen en wijnspeciaalzaken die een bezoek brachten aan de vakbeurs lag opmerkelijk hoog deze editie. Na de tweede beursdag werd zelfs het record van vorig jaar van het aantal professionele bezoekers dat een bezoek aan Wine Professional bracht gebroken.

Gegroeid

Alleen importeurs van kwaliteitswijnen, leveranciers van gastronomische producten en aanverwante artikelen namen deel aan de eerste lustrumeditie. Wine Professional onderscheidt zich van de grotere beurzen in Europa door unieke presentaties waarbij wijn-spijscombinaties centraal staan. Niet alleen de top van de nationale gastronomie verleent hieraan zijn medewerking, maar ook diverse buitenlandse wijnproducenten kwamen hiervoor speciaal naar Nederland. Na vijf jaarlijkse edities is Wine Professional uitgegroeid tot de meest toonaangevende wijnbeurs in de Benelux.

Toprestaurants zetten trend

The Wine & Food Association onder leiding van directeur/eigenaar Jan van Lissum had diverse chefs, onder wie Jonnie Boer (De Librije, GaultMillau Restaurant van het Jaar, 19,5 pnt), Mohammed Elharouchi (Solo, GaultMillau Belofte van het Jaar, 15 pnt), Robert Kranenborg (Le Cirque, 16 pnt GaultMillau), Lucas Rive (18 pnt GaultMillau), Jacob-Jan Boerma (18 pnt GaultMillau), Erik van Loo (17 pnt GaultMillau) en Paul van de Bunt (17 pnt GaultMillau), bereid gevonden om een programma op een van de twee speciale theaters te verzorgen. Het viel Van Lissum op dat door chefs en sommeliers veel tijd en aandacht besteed was in de voorbereiding om tot goed kloppende combinaties te komen. Opvallend is dat naast de toprestaurants die met verschillende types Vinos de Jerez werken, deze navolging vindt in de bredere horeca. Steeds meer wijnbars en restaurants serveren verschillende types sherry bij amuses en/of volwaardige gerechten. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere de grote belangstelling tijdens de presentaties op Wine Professional door de winnaar van de Nederlandse Copa Jerez, Restaurant ´t Brouwerskolkje en die van Joop Braakhekke met zijn chef en sommelier van Le Garage die verschillende types sherry combineerden met gerechten. Het zijn de chefs en sommeliers in de toprestaurants die er volgens Van Lissum indirect voor hebben gezorgd dat de vraag naar kwaliteitswijnen is gegroeid en de aandacht voor wijn-spijscombinaties. De belangstelling voor wijn en fijne gastronomische producten is groter dan ooit.

Producenten

Wine Professional kent iedere editie veel hoogtepunten, waaronder de komst van veel producenten of eigenaren van wijnhuizen naar Nederland. Een greep uit deze lustrumeditie:

- Michel Janneau, president directeur van het wereldberoemede Champagnehuis Louis Roederer over en liet 5 verschillende jaargangen proeven van topcuvée, Cristal Vintage.

- Samuel Guibert, opvolger van stichter Aimé Guibert liet acht jaargangen proeven van Mas de Daumas Gassac, de superieure Vin de Pays de l'Hérault.

- Jean-Nicolas Méo eigenaar van het vermaarde Bourgognehuis Domaine Méo-Camuzet kwam 15 jaar na zijn laatste bezoek aan Nederland weer over om zijn wijnen te becommentariëren.

- Bodegas Roda-eigenaar Agustin Santokyz was naar Nederland overgekomen om de filosofie achter de wijnen toe te lichten.

- Priorato beschikt over een bijzonder terroir en wijnmakers als Sara Perez (Clos Martinet) blijken in staat dit op eminente wijze te vertalen in wijn. Na vijf verschillende jaargangen waren de aanwezigen sprakeloos.

- Codex Wachau is een nieuw kwaliteitsstatuut van een aantal vooraanstaande producenten uit de Oostenrijkse Wachau-regio. Hirtzberger, Jamek, Knoll, Freie Weingärtner Wachau, Prager, F.X. Pichler, Jäger en Schmelz presenteerden een selectie van hun mooiste Grüner Veltliners en Rieslings. Een unieke bijeenkomst met zoveel toonaangevende productenten bijelkaar in Nederland.

Palombini Patisserie Prijs

Uit zes finalisten werd De Gastronoom in Harlingen (15/20 GaultMillau) overtuigend winnaar van de Palombini Patisserie Prijs met een heerlijk gerecht dat als een technisch hoogstandje kan worden omschreven. Drie onderdelen, verschillend van smaak, maar volkomen met elkaar in harmonie, en als geheel perfect aansluitend bij de Palombini Espresso. Een plaatje van een gerecht, aldus de jury bestaande uit Guido Nijssen, Constant Fonk, Robert van Beckhoven en Jacques Delissen.

Roussillon Dessert Trophée

De 4 finalejuryleden vonden het niveau van de inzendingen hoog, maar waren het er unaniem over eens dat de creatie van Restaurant Wolfslaar uit Breda de uiteindelijke winnaar werd. Het restaurant won met een Delice van Manjari chocolade en amarenekersen gecombineerd met de dessertwijn Mas Amiel Cuvée Spéciale 10 Ans d'Age.

Zesde editie

De zesde editie van Wine Professional vindt plaats van maandag 7 tot en met woensdag 9 januari 2008. Zoals gebruikelijk is dat gelijktijdig tijdens de eerste drie dagen van de Horecava in de Amsterdam RAI.