Titel: Mary Dresselhuys Prijs naar Acteursgroep Wunderbaum

VandenEndeFoundation
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 12-01-2007 11:46

E M B A R G O: 12-01-2007 21:00

EMBARGO TOT VRIJDAG 12 JANUARI 2007 - 21.00 uur

MARY DRESSELHUYS PRIJS NAAR ACTEURSGROEP WUNDERBAUM

Acteursgroep Wunderbaum ontvangt de Mary Dresselhuys Prijs 2007. De prijs zal door Petra Laseur, dochter van de naamgeefster en voorzitter van de Stichting worden uitgereikt aan Acteursgroep Wunderbaum, direct na afloop van hun voorstelling Magna Plaza die plaats vindt op vrijdag 12 januari in Winkelcentrum Alexandrium I te Rotterdam.

De jury besloot unaniem de prijs aan Wunderbaum toe te kennen, omdat hij van mening is dat deze zes talentvolle jonge mensen het toneelvak op een vernieuwende en prikkelende manier zijn gaan beoefenen. Wunderbaum reageert op maatschappelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen; de thema's voor hun voorstellingen zijn verankerd in de maatschappij en politiek. Daarnaast zijn de leden geestig, direct en is hun speelstijl zeer naturel. Dat werkt ontregelend en vervreemdend.

Wunderbaum bestaat sinds 2001 en is een gezelschap dat bestaat uit vijf acteurs en één vormgever. Aanvankelijk heette de groep Jonghollandia, dat opereerde onder de paraplu van de regisseurs Johan Simons en Paul Koek van ZT Hollandia. Met de opheffing van Hollandia koos Jonghollandia voor de naam Wunderbaum. Het toneelgezelschap werkt vanuit twee productiehuizen, in respectievelijk Nederland en Vlaanderen. De acteurs maken per jaar één productie in Rotterdam (bij Productiehuis Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg) en één in Gent (bij NTGent).

De acteurs van Wunderbaum, Marleen Scholten, Maartje Remmers, Wine Dierickx, Matijs Jansen en Walter Bart, schrijven zelf de teksten, regisseren elkaar en spelen vaak op locatie. Maarten van Otterdijk is de vaste vormgever. Onlangs ging hun eerste speelfilm Maybe Sweden in première.

De Mary Dresselhuys Prijs werd in het leven geroepen door Joop van den Ende en op 5 september 1992 aan Mary Dresselhuys aangeboden, op dezelfde dag dat de VSCD haar de Oeuvre Prijs toekende. Voor de prijs is de Stichting Mary Dresselhuys Prijs opgericht en een jury geformeerd waarin momenteel Petra Laseur, Annet Nieuwenhuijzen, Loes van Toorn, Hans Croiset, Gerardjan Rijnders en Laurens Spoor zitting hebben. Het is een tweejaarlijkse prijs die tot haar dood door Mary Dresselhuys persoonlijk werd uitgereikt, voor het eerst in 1994 aan Jeroen Willems, vervolgens in 1996 aan Katelijne Damen, in 1998 aan Porgy Franssen, in 2000 aan Ramsey Nasr, in 2002 aan Sylvia Poorta en voor het laatst in 2004 aan Jacob Derwig.

De Mary Dresselhuys Prijs wordt mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation en bestaat uit een bedrag ter grootte van 12.500 euro, te besteden aan verdergaande ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen. Het betreft hier geen aanmoedigingsprijs. De bekroonde ontvangt tevens als blijvende herinnering, de Mary Dresselhuys Prijs-penning, vervaardigd door de Nederlandse beeldend kunstenaar Eric Claus.

Het is voor de eerste maal dat de prijs wordt toegekend aan een collectief.

Uitreiking: Winkelcentrum Alexandrium I te Rotterdam direct na afloop van de voorstelling Magna Plaza. Aanvang voorstelling 19.30 uur, einde circa 20.45 uur.

Voor nadere informatie:
Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg)
Caroline van der Niet

010-4044.111

06-1499.8425

Stichting Mary Dresselhuys Prijs:
Lia Merhottein

020-6799.230

06-1070.6305