Unieke methode voorkomt uitval door overbelasting op het werk


Open dag Centrum Lanakila op 12 januari 2007

CASTELRE, 20070102 -- Tijdens een open dag op vrijdag 12 januari aanstaande presenteert Centrum Lanakila in Castelre (gemeente Baarle-Nassau, Noord-Brabant) een unieke nieuwe, intensieve methodiek voor het preventief behandelen en begeleiden van werknemers die dreigen uit te vallen door werkdruk, stress of burnout.

Uitval van overbelaste werknemers is een groeiend probleem voor ondernemers. Volgens het CBS treft burnout ongeveer 10% van de Nederlandse werknemers (cijfers van 2004). Meer dan 300.000 mensen zitten in de WAO wegens psychische klachten. De verwachting is dat deze aantallen de komende jaren zullen stijgen. Uitval van een werknemer is niet alleen een grote kostenpost. In de hedendaagse kennisintensieve onderneming valt met de werknemer ook een belangrijk stuk kennis weg. Bovendien kan overbelasting al voordat een medewerker uitvalt, gevolgen hebben voor de onderneming: er worden meer fouten gemaakt, het werk wordt niet goed gedaan, de sfeer op de werkvloer wordt negatief beïnvloed. De traditionele aanpak van behandeling ná uitval is dan ook niet meer van deze tijd. Voorkomen van uitval is goedkoper en beter voor werkgever én werknemer.

De preventieve behandeling en begeleiding van Centrum Lanakila is gebaseerd op een één- of meerdaags verblijf van 24 uur per dag, op basis van volpension in de landelijk gelegen Castelhoeve op de grens van Nederland en België. Deelnemers krijgen een intensief programma aangeboden dat op maat van het individu wordt samengesteld uit reguliere en alternatieve begeleidingsvormen, zoals coaching, communicatietraining, conflicthantering, ontspanningstherapie, voetreflextherapie en meditatie. De aandacht gaat niet alleen uit naar het individu van de werknemer, maar ook naar diens werkomgeving: hoe is de cultuur, hoe wordt er met elkaar omgegaan? Daarnaast is een belangrijk deel van het programma gericht op fysieke belasting, zoals wandelen, hardlopen, krachttraining en fietsen. Het programma biedt een basis voor blijvend beter functioneren van de werknemer die last heeft van werkdruk, stress of burnout.

Centrum Lanakila is een initiatief van trainer, coach, counsellor, stresscounselor en spiritueel psychologe Anne-Marie Huybregts. Al enige tijd begeleidt ze mensen op een intensieve manier in reïntegratietrajecten (gesprekken met werkgevers, Arbo- en UWV-artsen en begeleiders, huisartsen, GGZ en specialisten), conflicthantering, communicatie, relatiebemiddeling en crisisbegeleiding. Werk en leven van Anne-Marie staan in het teken van 'overwinnen' ('lanakila' is het Hawaïaanse woord voor 'overwinning'). Lichamelijke klachten kluisterden haar acht jaar aan de rolstoel. Ondertussen staat ze weer letterlijk op eigen benen. Met het centrum wil ze anderen helpen te overwinnen, onder het motto 'je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen'.

Tijdens de open dag op 12 januari kunnen bezoekers kennis maken met de werkwijze en de medewerkers van Centrum Lanakila en de bijzonder mooie omgeving waarin het centrum gehuisvest is. De open dag begint om 10.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Bezoekers wordt een lunch aangeboden.