Ingezonden persbericht


Opening tentoonstelling Bij Nacht en Ontij in het Natuurmuseum Nijmegen

Zondag 14 januari 2007 vindt de opening plaats van de nieuwe tentoonstelling Bij Nacht en Ontij in het Natuurmuseum Nijmegen. Deze expositie toont alle in Nederland broedende soorten uilen. Ook soorten die elders in Europa voorkomen zijn in deze tentoonstelling te vinden. Bij Nacht en Ontij is in het Natuurmuseum Nijmegen te zien van 14 januari tot en met 2 september 2007.

Een labyrint met vijf kamers
Allerlei bijzondere kenmerken van uilen zijn te bekijken in vijf verschillende kamers en tussenruimten van de expositie. De ene keer staat de bezoeker in een kleine huiskamer om kennis te maken met de uilenfamilie, de andere keer in een vogelkijkhut om wat meer te weten te komen over het observeren van deze geheimzinnige vogels. Het labyrint van kamers en deuren voert de bezoeker langs het oude verbond tussen mens en uil. De geschiedenis begint met de eerste herkenbare afbeelding van zo'n 30.000 jaar geleden. Maar ook nu nog staan deze vogels sterk in de belangstelling. Hedwig is de trouwe postbode van Harry Potter en sinds diens verschijnen is er een ware hype ontstaan rondom deze jagers van de schemering.

Fluisterzachte moordmachine en een quiz
Een uil beschikt over kamveren waarmee hij op hoge snelheid, maar toch geruisloos, door de schemering kan scheuren. Hij is een perfecte moordmachine. Zijn zintuigen zijn sterk op de jacht ingesteld. Oren die ongelijk in zijn kop staan versterken het stereo-luisteren. Zijn ogen staan vóór in zijn kop, waardoor hij goed diepte in kan schatten. Zijn poten zijn helemaal op het grijpen en knijpen ingesteld. Geen prooi die kan ontsnappen en wanneer het diertje is geknepen en gekneed wordt het heelhuids opgeslokt. Dat alle uilen oehoe roepen is een fabeltje. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerkende roep. Door middel van een spel en een quiz kan iedereen zijn opgedane kennis toetsen.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 3, - voor volwassenen en ¤ 1,50 50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.



Ingezonden persbericht