Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |'s- Heerenberg - Duits/Nederlandse politiesurveillance    |
Politieagenten uit de Achterhoek en de politie Emmerich hebben in de nacht van zaterdag op zondag (14/1) een grote gezamenlijke controle in de grensstreek gehouden. Doel was om de samenwerking tussen beide grenskorpsen te vergroten. Tijdens de controle werden zeven personen bekeurd voor diverse overtredingen en drie mensen aangehouden.

Met de invoering van het verdrag van Enschede op 1 september 2006, waarbij Duitsland en Nederland verdere afspraken hebben gemaakt over de onderlinge samenwerking van de politiekorpsen in beide landen, is dit weekend weer een vervolgstap gezet.

Ruim 40 agenten van de politie uit de Achterhoek en de politie Emmerich hebben tijdens gezamenlijke grenscontroles bij elkaar "in de keuken gekeken". Dit was ook de belangrijkste doelstelling van deze gezamenlijke controle die zaterdagavond om 21.00 uur begon en tot 04.00 uur duurde.

Nadat de teamchef van Montferland (Emil Visser) en de chef van de politie Emmerich (Achim Jaspers) in het politiebureau in 's-Heerenberg de aanwezigen welkom hadden geheten, volgde de briefing over de controle. Hierna ontstonden er al snel geanimeerde gesprekken over elkaars huisvesting, materiaal en werkwijze.

Enkele voorbeelden hiervan: zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen de inrichting van de Duitse en Nederlandse politiewagens? Welke technische middelen heeft men aan boord? Heeft de één een hondenvangstok, een brandblusser of een routeplanner en de ander niet? Hoe werkt het mobilofoonverkeer in beide landen? Kan men de berichten die via het mobilofoonverkeer gaan in Duitsland wel of niet afluisteren. In Nederland kan dit sinds de invoering van C 2000 niet meer enz.

Alle surveillance-eenheden werden gevormd door gemixte koppels van Duitse en Nederlandse agenten en de controles werden onder meer bij vier grensovergangen uitgevoerd. Naast de surveillance-eenheden waren er ook motorrijders, wijkagenten, hondengeleiders en agenten van het team verkeershandhaving die informatie over hun werkwijze en aanpak uitwisselden.

Deze laatste eenheid ging ook gemixt met BOB-mensen van Veilig Verkeer Nederland op pad om op diverse locaties alcoholcontroles te houden.

Naast het informatieve karakter werd er ook over juridische zaken gesproken. Zo kwamen zaken als; grensoverschrijdende achtervolgingen, aanhoudingen op elkaars grondgebied, het gebruik van je pistool in het buurland en gezamenlijke surveillances en opleidingstrajecten in de toekomst.

Tijdens de controles werd er natuurlijk ook op strafbare gedragingen gelet en zo werden er zeven mensen bekeurd voor de volgende feiten: een lekke uitlaat (1x), niet kunnen tonen van een geldig identificatie middel (1x), te hoge snelheid (130 i.p.v. 80) en niet werkende fietsverlichting (4x). Ook vond er één aanhouding aan Duitse kant plaats van drie verdachten waaronder een bestuurder van 16 zonder rijbewijs en een voertuig voorzien van gestolen kentekenplaten. Verder werden diverse horeca gelegenheden gecontroleerd. In totaal werden ongeveer 400 voertuigen gecontroleerd, waarbij er ongeveer 300 blaastesten werden afgenomen.

Sommige bestuurders keken wel even vreemd toen zij door een gemixte politie-eenheid werden gecontroleerd. In de toekomst zal dit zeker vaker gebeuren en de organisatie van deze controle was dan ook zeer tevreden over het resultaat.

Einde bericht


---

Voor de redactie: Bijgeleverd beeldmateriaal kan zonder copyright gebruikt worden.


---


---


---

---- --