Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 14 januari 2007

Beginnend bestuurder aangehouden

ETTEN-LEUR: De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. Surveillerende agenten zagen de beginnende bestuurder rond 02:15 uur met hoge snelheid over de Wipakker rijden. Kennelijk had de jongeman de agenten gezien, want met hoge snelheid schudde hij de politie van zich af. Het voertuig was eerder op de avond al bekeurd op de Oderkerkpad en daardoor wisten agenten het adres van de Etten-Leurenaar te achterhalen. Het posten van agenten in de nabijheid van dat adres werd korte tijd later beloond en de automobilist kon worden aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Op het bureau blies hij een waarde van 265 ug/l. Na verhoor is hij met een rijverbod van 3 uur heengezonden.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

FIJNAART: De politie heeft vrijdagavond in Fijnaart een 29-jarige inwoner van Klundert aangehouden. De man wordt verdacht van huiselijk geweld. De man mishandelde zijn 18-jarige vriendin vrijdagmiddag onder invloed van alcohol en drugs in zijn woning. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte is in verzekering gesteld.

Politie houdt man aan na belediging

BREDA: De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Haven een 26-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man schold surveillerende agenten zonder enige aanleiding uit voor sukkels. Met de aanhouding die daarop volgde was de man het niet eens. Hij verzette zich hevig toen hij in een politiebus werd geplaatst. De Bredanaar was onder invloed van alcohol. Na verhoor is hij met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Moeder aangehouden voor huiselijk geweld

BREDA: Zaterdagmiddag rond 14:10 uur heeft de politie in haar woning in de wijk Geeren een 40-jarige inwoonster van Breda aangehouden. De vrouw, die onder invloed was van alcohol, had kort daarvoor haar 17-jarige dochter met een mes bedreigd. De vrouw is in verzekering gesteld.

Politie houdt snelheidscontrole: 363 overtredingen

BREDA: De politie heeft zaterdag snelheidscontroles gehouden op de Konijnenburg en de Fellenoordstraat. In totaal reden 363 bestuurders te hard. Op de Konijnenburg reden 1238 automobilisten voorbij de radarauto. Van hen reden er 213 harder dan de toegestane maximum snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/u. Aan de Fellenoordstraat reden 150 van de 1982 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/u, terwijl maximaal 50 km/u is toegestaan.

Man aangehouden na vechtpartij over wildplassen

ZEVENBERGEN: In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie op de Markt een 18-jarige inwoner van Zevenbergen aangehouden voor mishandeling. Rond 04:15 uur stond de man tegen de gevel van een horecagelegenheid aan de Markt te urineren. De wildplasser kreeg vervolgens van de eigenaar de inhoud van een glas water over zich heen gegooid. Hierop ontstond een vechtpartij, waarbij de horecaondernemer gewond raakte aan zijn gezicht. De 42-jarige man deed aangifte van mishandeling. Na verhoor is de verdachte heengezonden. De verklaringen van beide partijen over de mishandeling verschillen van elkaar. De politie stelt een onderzoek in.

Winkeldievegge aangehouden

ETTEN-LEUR: Zaterdagmiddag is in het Winkelcentrum een 25-jarige inwoonster van Roosendaal aangehouden. De vrouw werd rond 15:30 uur op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal en overgedragen aan de politie. De Roosendaalse was in het bezit van een speciaal geprepareerde tas, waarin gestolen spullen zaten. Ook in de auto van de vrouw werden nog meer goederen gevonden van andere winkels. Naar aanleiding van deze vondst werd de woning van de dievegge doorzocht, waarbij nog een grote hoeveelheid gestolen cosmetica werd aangetroffen, die vermoedelijk afkomst is van diefstal. De vrouw is voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De auto en de goederen zijn in beslag genomen.

Politie houdt man aan voor inbraak schuur

ZEVENBERGEN: Aan de Van Bergenstraat is zaterdagmorgen een 36-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Rond 08:00 uur werd bij de Gemeenschappelijke Meldkamer in Tilburg gemeld dat er werd ingebroken in een schuur aan de Van Bergenstraat in Zevenbergen. Agenten waren snel ter plaatse en troffen de man in de schuur aan. Hij is in verzekering gesteld.

Politie houdt negen personen aan tijdens horecatoezicht

BREDA: In het afgelopen weekend hebben agenten van het horecatoezicht verdeeld over de vrijdag en zaterdagnacht negen personen aangehouden. De aanhoudingen hielden verband met bezit van harddrugs, openlijke geweldpleging en belediging van een politieagent. Bij een horecagelegenheid aan de Visserstraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie stappers aangehouden voor harddrugs bezit. Het gaat om twee inwoners van Bavel van 28 en 24 jaar en een 19-jarige Bredanaar. Het drietal werd rond 01:00 uur door goed oplettend horecapersoneel betrapt en overgedragen aan de politie. Na verhoor zijn is het drietal heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op.

Een 18-jarige inwoner van Prinsenbeek werd in de nacht van zaterdag op zondag rond 02:00 uur aangehouden voor verstoring van de openbare orde. De jongeman deelde aan de Vismarktstraat een klap uit aan een onbekend gebleven slachtoffer. De mishandeling maakte deel uit van een opstootje, waarbij agenten van het horecatoezicht snel konden ingrijpen. Na verhoor is de verdachte heengezonden. Ook drie inwoners van Oosterhout, leeftijd 26, 29 en 30 jaar, werden aan de Nieuwstraat aangehouden, nadat via het cameratoezicht in het centrum van Breda werd gezien dat zij betrokken waren bij een opstootje en enkele klappen uitdeelden. Na verhoor is het trio heengezonden. Van de mishandeling heeft de politie (nog) geen aangifte ontvangen. Een 23-jarige inwoner van Oosterhout werd rond 03:00 uur aangehouden, nadat hij zonder enkele reden een 24-jarige inwoner van Etten-Leur een flink blauw oog had geslagen. De verdachte werd aangehouden door een portier van een horecagelegenheid aan het Kerkplein en overgedragen aan de politie. In de loop van de ochtend is de Oosterhouter na verhoor heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op

Rond 04:20 uur werd in de Reigerstraat een 26-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden. De man beledigde een agent, toen hij op zijn gedrag werd aangesproken. De Rotterdammer maakte problemen aan de deur van een café toen deze zijn deuren wilde gaan sluiten. Na verhoor is hij zondagmorgen met een proces-verbaal heengezonden.

Over uitgaan in Breda

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig in karaktervol.

Vrouw gewond na aanrijding: bestuurder auto onder invloed

BREDA: Bij een verkeersongeval aan de Wilhelminasingel is in de nacht van zaterdag op zondag een 43-jarige inwoonster van Rijen gewond geraakt. De vrouw zat achterop een motor, die kort na middernacht van achteren werd aangereden door een 42-jarige automobilist uit Breda. Met rug en heupklachten is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De automobilist bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. Hij werd aangehouden om een ademanalyse af te leggen op politiebureau. Het resultaat van de ademtest was 510 ug/l, terwijl de maximum limiet 220 ug/l bedraagt. Na verhoor is hij heengezonden met een proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur.

Politie houdt tweetal aan na vernieling bushokje

BREDA: In de nacht van zaterdag op zondag zijn aan het Groenedijkplein een 34-jarige inwoonster van Breda en een 30-jarige inwoner van Breda aangehouden. Rond 01:15 uur kreeg de politie meerdere meldingen binnen dat er onenigheid was op straat en dat daarbij een bushokje was vernield. De politie was snel ter plaatse en kon twee van de drie betrokkenen aanhouden. De Bredase verzette zich bij de aanhouding hevig. Na onderzoek bleek dat tegen de Bredanaar een proces-verbaal wordt opgemaakt voor vernieling en de vrouw een bekeuring krijgt, omdat zij zich verzette tegen haar aanhouding en zich niet kon legitimeren. Na verhoor zijn zij in de loop van zondagochtend heengezonden.

Rijden onder invloed

BREDA: Aan de Ettensebaan is zondagmorgen een 33-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. De man werd rond 04:45 uur door surveillerende agenten betrapt met een slok op achter het stuur van zijn auto. Op het bureau blies de Etten-Leurenaar een waarde van 445 ug/l. Met een rijverbod van 4 uur is de automobilist na verhoor heengezonden.

Over rijden onder invloed
Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stap. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Auteur: Henk Snepvangers