Ingezonden persbericht


DEN HAAG, ZONDAG 14 JANUARI 2007

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Forse toename aantal bezoekers

Twaalfde editie literatuurfestival Winternachten afgesloten

Michaël Zeeman en de Indiase schrijver Pankaj Mishra in gesprek na de Winternachtenlezing in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Foto Serge Ligtenberg De twaalfde editie van Winternachten - internationaal literatuurfestival Den Haag is zondagochtend afgesloten met een live radio-uitzending van VPRO's O.V.T. vanuit het festival. Een van de hoogtepunten uit het programma van het afgelopen weekeinde was het debat over religie in Nederland. Meer dan honderd deelnemers waren te gast, uit meer dan tien landen.

'Ontdekkingsreizigers' was het thema van dit zeer goed bezochte festival. Winternachten trok dit jaar ruim 3000 bezoekers, een toename van bijna vijftig procent ten opzichte van vorige edities.

Denise Jannah en Celestine Raalte winnen dictee Sranantongo Voor het eerst in de geschiedenis werd er een openbaar dictee Sranantongo (Surinaams) gehouden. Winnaars van het dictee waren twee prominente Surinaamse Nederlanders, zangeres Denise Jannah en dichteres Celestine Raalte, elk met drie fouten. Gemiddeld werden door de deelnemers 28 fouten gemaakt. Het dictee werd gepresenteerd door schrijfster Cynthia McLeod uit Suriname en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh.

Winternachtenlezing
Het festival werd op woensdagavond in de Nieuwe Kerk geopend met de eerste Winternachtenlezing door de Indiase schrijver Pankaj Mishra, over globalisering in de literatuur.

NIOD
Dit jaar presenteerde het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Winternachten de resultaten van een onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië, in een programma met onderzoekers, schrijvers, dichters, film en muziek. Hier beleefde een controversiële Japanse film over de interneringskampen in Nederlands-Indië zijn ruim veertig jaar uitgestelde première.

Droom
Het eerste grote avondprogramma, Winternacht 1 op vrijdagavond, werd geopend door Cees Nooteboom met een essay over een gedroomd Nederland.

Geboden voor Nederland
Schrijvers Ian Buruma, Pankaj Mishra, Adriaan van Dis en godsdienstwetenschapper Gerrie ter Haar debatteerden op vrijdagmiddag 12 januari over vier geboden voor Nederland, over hoe om te gaan met religie in de multiculturele samenleving. Elk van de schrijvers stelde een gebod voor, dat daarna samen met het publiek werd geamendeerd en vastgesteld. Dat resulteerde in de volgende vier geboden: Do unto others as you would have others do unto you (Adriaan van Dis). Protect the independence of religion and of individual (non-)believers (Ian Buruma) The relation between Religion and State should be one of Living Apart Together (Gerrie ter Haar). Secularism should not be used as an oppressive ideology (Pankaj Mishra).

Op zoek naar de ziel
Op zaterdagavond kreeg het publiek in Winternachten een avondlange zoektocht naar de ziel te zien. Midas Dekkers opende de avond, waarin onder anderen de bekende schrijfster over religie Karen Armstrong en componist Klaas de Vries optraden. Berbers programma
Een zaal met voornamelijk Marokkaanse jongeren genoot afgelopen vrijdag van een optreden van de Berberse dichteres Fadma El Ouariachi, die voor het eerst in ons land optraden. We waren ook getuige van de première van de naar het Tamazight (de Berberse taal) vertaalde gedichten van Abdelkader Benali.

Festival op de website
Binnen een week zal op de website van Winternachten een terugblik te zien zijn met foto's en geluidsopnames van de programma's. Meer informatie voor de pers: op zondagavond 14 januari via 06 46424826 (Ton van de Langkruis). Tijdens kantooruren via 070 3650222. Foto's van het festival zijn nu digitaal beschikbaar.