VVD


15-1-2007

Wit-Russische lokale verkiezingen schijnvertoning door dictatuur Loekasjenko

Hoewel de uitslag nog niet bekend is, zullen de gisteren gehouden lokale verkiezingen in Wit-Rusland opnieuw in een overwinning voor de medestanders van Loekasjenko resulteren.

Dictator Loekasjenko heeft de bevolking van Wit-Rusland wederom het fundamentele recht op vrije en eerlijke verkiezingen ontzegd. Slechts ongeveer 200 kandidaten van de oppositie mochten zich voor deze verkiezingen registreren, terwijl ongeveer 24.000 oppositievertegenwoordigers zich hadden aangemeld. Bovendien werden de oppositiekandidaten tegengewerkt door gebrek aan toegang tot de media en de stemlokalen, door verschillende politiek getinte arrestaties en door het tegenhouden van enkele onafhankelijke waarnemers.

Voor de, eveneens ondemocratische, landelijke verkiezingen in maart 2006, verenigden de oppositiepartijen zich in de ´Democratic Forces´ en werd Aleksander Millinkevich als de oppositieleider gekozen. Voor de lokale verkiezingen wisten de oppositiepartijen echter niet gezamenlijk op te trekken. De strijd van de oppositiebeweging verzandt in onderlinge concurrentie en onenigheden.

Jeanine Hennis-Plasschaert betreurt de onderlinge onenigheid: "Natuurlijk is het begrijpelijk dat de oppositiepartijen door frustratie over de voortgang en door het verdeel- en heersspel van Loekasjenko moeilijk als één beweging kunnen functioneren en communiceren. Maar de Democratic Forces moeten toch niet alleen op papier maar juist in de praktijk een gezamenlijk geluid laten horen richting het Wit-Russische volk en tegen Loekasjenko. Juist nu de interne machtsbasis van Loekasjenko wankelt door het olie- en gasdispuut met Rusland, is het moment daar om gezamenlijk op te trekken! Een tweede congres van de Democratic Forces is noodzakelijk om de bevolking van Wit-Rusland te laten zien dat de oppositiebeweging een eenduidig doel heeft en men niet voor niets in de kou op het grote plein in Minsk heeft gedemonstreerd in maart 2006!"