Gemeente Alphen aan den Rijn


Huidige deklaag in Coupepolder acceptabel

(10 januari 2007)

De gezondheidsrisico's in de Coupépolder in de huidige situatie zijn acceptabel. Dit concludeert de gemeente Alphen aan den Rijn naar aanleiding van een de conclusies van het onderzoek dat Adviesbureau DHV heeft uitgevoerd in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. De conclusies staan in het rapport "Risico anorganische stoffen voormalige stortplaats Coupépolder dat op 16 januari wordt besproken in de projectgroep Coupépolder.

Dit onderzoek is uitgevoerd omdat de Raad van State in december 2002 een besluit van de Provincie Zuid-Holland over de wijze van uitvoering van de bovenafdichting van de stortplaats Coupépolder heeft vernietigd.

Conclusies uit het rapport risico's anorganische stoffen voormalige stortplaats Coupépolder
De hoofdconclusies van het onderzoek zijn:

* De huidige afdeklaag beschermt gebruikers en omwonenden van de voormalige stortplaats tegen schadelijke gevolgen van emissie van anorganische stoffen uit het stortlichaam.

* Er worden buiten het stortlichaam geen stofconcentraties bereikt, die grote risico's opleveren.

* In het geval van een zeer extreme situatie en het 'worst case' scenario is er sprake van een klein gezondheidsrisico voor omwonenden en gebruikers van de stortplaats. De kans dat deze situatie voorkomt is zeer klein.

* Indien de berekende de risico's getoetst worden aan het externe veiligheidsbeleid (Bevi) dan worden, zelfs in het worst case scenario, de geldende normen, Plaatsgebonden Risico en het Groepsrisico, in geen van de scenario's overschreden.

Standpunt gemeente
Op basis van de conclusies van het onderzoek vindt de gemeente de gezondheidsrisico's op de Coupé acceptabel klein indien wordt uitgegaan van de huidige saneringsmaatregelen en een intacte afdeklaag. De gemeente neemt daarom het standpunt in dat de huidige afdeklaag in combinatie met de beheersmaatregelen een acceptabele saneringsoplossing zijn.

Dit rapport wordt het kader van de besluitvorming op 16 januari 2007 besproken in de Projectgroep Coupépolder. Vervolgens zal de Provincie Zuid-Holland een nieuw besluit nemen op basis van het DHV-rapport en het advies van de projectgroep. Indien de Provincie Zuid-Holland het besluit zal nemen dat de huidige saneringsoplossing voldoet dan zal dit weinig gevolgen hebben voor het beheer van de Coupépolder zoals de gemeente dat sinds 2003 uitvoert.

Lozingsvergunning
Het door de Provincie te nemen besluit over de afdeklaag staat formeel los van de procedure rondom de door de Raad van State vernietigde lozingsvergunning. De gemeente gaat er vanuit dat het Hoogheemraadschap het DHV-rapport bij haar besluitvorming over de lozingsvergunning betrekt.