Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 januari 2007

Infoavond over Wet inburgering

Alle nieuw- en oudkomers zonder paspoort moeten een inburgeringstraject volgen. Dat en meer staat in de nieuwe Wet inburgering, die op 1 januari is ingegaan. De gemeente Alkmaar organiseert op 16 januari in De Vest een informatieavond over de Wet. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

De informatieavond bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst is er een algemeen verhaal over de nieuwe wet: wat staat er precies in, en wat heeft hij voor gevolgen? Daarbij wordt ook verteld over de 'regeling 2007', voor migranten die al een paspoort hebben maar nog onvoldoende zijn ingeburgerd. Deze mensen zijn niet verplicht in te burgeren, maar de gemeente wil ze wel graag stimuleren een traject te volgen. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op de verordening inburgering. In de verordening staan de uitgangspunten voor de manier waarop de gemeente de wet Inburgering in Alkmaar invoert. De verordening ligt momenteel ter inzage voor inspraak. Verder kunnen bezoekers van de avond een verhaal verwachten over inburgeren in de praktijk: hoe ziet zo'n traject eruit? Daarnaast is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen. Op de avond zijn onder andere wethouder Wim van Veen aanwezig, de betrokken beleidsmedewerkers van de gemeente en een vertegenwoordiger van Inova (het bureau dat de inburgeringstrajecten organiseert).

De informatieavond begint op dinsdag 16 januari om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Erikszaal van Theater De Vest aan het Canadaplein in Alkmaar. De avond is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de Wet inburgering. Organisaties die veel te maken hebben met nieuwe Nederlanders en 'zelforganisaties' zijn per brief uitgenodigd voor de bijeenkomst.

Inburgeringsplichtig
In de nieuwe Wet Inburgering staat dat alle migranten zonder paspoort, maar met een geldig verblijfsdocument, inburgeringsplichtig zijn. Via een inburgeringstraject moeten zij meer leren over de Nederlandse taal, en hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Aan het einde van dit traject moeten ze een inburgeringsexamen afleggen. De inburgeringsplichtige heeft veel eigen verantwoordelijkheid bij het regelen van zijn traject: in de meeste gevallen moet hij zelf een aanbieder voor een cursus vinden, het examen regelen en zelf de cursus betalen. In een aantal andere gevallen (bij achterstandsgroepen) kan de gemeente een inburgeringstraject aanbieden.