HBO-Raad

Tweederde pabostudenten zakt voor taaltoets
HBO-raad luidt noodklok over taal- en rekenvaardigheid 16-01-2007

Tweederde van alle eerstejaars pabostudenten is gezakt voor de taaltoets die in de afgelopen maanden is afgenomen. Vooral mensen met een diploma van het havo of mbo scoorden slecht. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak kondigde voorzitter Doekle Terpstra aan dat hogescholen een grootschalig onderzoek gaan uitvoeren naar de taal- en rekenvaardigheid van studenten in alle opleidingen van het hbo. âEr is op de arbeidsmarkt een tekort aan goed opgeleide mensen. Hogescholen kunnen de extra mensen die nodig zijn opleiden. Maar dat gaat niet lukken als de studenten die zich bij ons aanmelden basale vaardigheden als rekenen en schrijven onvoldoende onder de knie hebbenâ aldus Doekle Terpstra. âDe politiek en het onderwijs moeten dit probleem daarom snel aanpakkenâ.

Slechts 32% van de eerstejaars studenten die vier maanden geleden zijn begonnen aan de Pabo is geslaagd voor de taaltoets die in de afgelopen maanden is afgenomen. Dat blijkt uit de cijfers die de HBO-raad vandaag presenteerde. Studenten die afkomstig zijn van het vwo deden het relatief goed. Van hen slaagde 78% voor de toets. Van de groep die van het havo en het mbo komen liggen de cijfers echter op respectievelijk 33% en 15%. In totaal maakten ongeveer zesduizend eerstejaars de taaltoets. Deze is ontwikkeld door het CITO. Het niveau van de toets ligt iets hoger dan het eindniveau van de basisschool. Enkele maanden geleden werd bekend dat de helft van alle nieuwe pabostudenten was gezakt voor de rekentoets die zij maakten.

Volgens de HBO-raad is er geen enkele reden om aan te nemen dat de taal- en rekenvaardigheid van studenten van andere opleidingen beter is dan die van pabostudenten. Zeker nu er een tekort aan hoger opgeleiden is op de arbeidsmarkt, is dat een zeer zorgelijke ontwikkeling. Doekle Terpstra: âHogescholen moeten méér goede vakmensen opleiden dan ooit tevoren. Dat lukt alleen als studenten die beginnen met een opleiding goed kunnen rekenen en schrijven. Anders wordt het erg lastig om een hoog eindniveau te garanderen.â

Grootschalig onderzoek in hbo naar niveau taal en rekenen Naar aanleiding van de uitslag van de taaltoets hebben de hogescholen besloten dat zij aan het begin van het eerstvolgende studiejaar (2007-2008) een grootschalig onderzoek uitvoeren naar de taal- en rekenvaardigheid van nieuwe studenten. Niet alleen bij de paboâs maar in alle sectoren van het hoger beroepsonderwijs. Vele duizenden studenten krijgen vergelijkbare toetsen voorgeschoteld als de pabostudenten in het afgelopen jaar. De gegevens die dit onderzoek zal opleveren zijn representatief voor de stand van zaken in het gehele hbo. âDie gegevens gaan we aan de politiek presenteren en bespreken met het onderwijsveld om ervoor te zorgen dat het probleem wordt opgelostâ, aldus Doekle Terpstra.

HBO-raad pleit voor invoering voorbereidend jaar In afwachting van structurele verbeteringen pleit de HBO-raad voor meer aanbod van bijspijkercursussen aan leerlingen in het voorbereidend hoger onderwijs en aan de hogescholen. Voor wie de stap naar het hoger onderwijs in een keer te groot is, moet invoering van een voorbereidend jaar aan hogescholen serieus worden overwogen. De overheid zou dat voorbereidend jaar moeten financieren.

50% hoger opgeleiden voorlopig niet haalbaar
Een ander onderwerp dat Doekle Terpstra aansneed tijdens zijn nieuwjaarstoespraak is de behoefte aan meer hoger opgeleiden in ons land. Het ministerie van OCW wil dat in 2020 50% van de beroepsbevolking een opleiding in het hoger onderwijs heeft afgerond. Terpstra rekende voor dat deze doelstelling niet haalbaar is. Als het nieuwe kabinet bereid is te investeren in nieuw beleid is verdubbeling van het huidige groeitempo in zijn ogen wél haalbaar. Concreet betekent dit een stijging van het aantal nieuwe studenten met 20% in de komende vier jaar.
[viewimage.cfm?img=QiVMO1gtSTIkSCorWiUmQjZVJSomOjg3MiI4KVlLJTohUjw1JSI mSC1VKTMtQkAgIAo=]