Senternovem


Nieuws

16-01-2007 | WoonkwaliteitScan©: instrument om tot duurzaam wonen te komen

Met de WoonkwaliteitScan brengt u op een relatief simpele manier in kaart welke kansen en mogelijkheden er zijn om invulling te geven aan het thema 'duurzaam wonen' (wonen met kwaliteit) bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Op 29 januari vindt een informatiebijeenkomst plaats over de achtergrond en de mogelijkheden van de WoonkwaliteitScan.

Overzicht en structuur
Steeds meer gemeenten zijn actief op het thema duurzaam bouwen. Om te komen tot een echt duurzame wijk is alleen het bouwen van duurzame woningen echter niet voldoende. Er zal ook aandacht moeten worden besteed aan hoe de bewoners gebruik (gaan) maken van deze duurzaam gebouwde woningen en hun woonomgeving. Dit alles met het doel dat bewoners comfortabel, veilig, prettig en duurzaam kunnen wonen, kortom: wonen met kwaliteit!
Er zijn verschillende momenten waarop een gemeente aandacht kan besteden aan duurzaam wonen. Dit begint al bij de eerste ideeën over een nieuw te bouwen wijk. Het begrip duurzaam wonen omvat een breed scala aan thema's en onderwerpen. Daarnaast heeft duurzaam wonen zowel te maken met aspecten in de woning, als aspecten in de woonomgeving. De WoonkwaliteitScan brengt overzicht en structuur in dit brede en veelomvattende onderwerp duurzaam wonen.

Realisatie van duurzaam wonen
De WoonkwaliteitScan is het afgelopen jaar door SME Advies binnen de Programmaraad van het landelijk Kennisnetwerk Duurzaam Wonen ontwikkeld en in een aantal gemeenten getest. De scan bestaat onder andere uit een vragenlijst over hoe er binnen de gemeente dan wel. binnen een specifiek woningbouwproject wordt omgegaan met aspecten op het gebied van woonkwaliteit en duurzaam wonen. De vragenlijst gaat in op de mogelijkheden en aanknopingspunten voor duurzaam wonen tijdens de verschillende fasen van een bouwproces: de planontwikkelingsfase, de realisatiefase en de gebruiksfase.
De WoonkwaliteitScan is met name bedoeld voor gemeenteambtenaren die betrokken zijn bij (nieuw)bouwprojecten en hierin aandacht willen besteden aan duurzaam wonen. De scan gaat hierbij uit van ambtenaren met enige ervaring met projecten op het gebied van duurzaam wonen, maar die inzicht willen krijgen in de nog openliggende kansen en mogelijkheden om hier meer mee te doen.

Meer informatie
Geïnteresseerde gemeenten kunnen een scan/adviesgesprek aanvragen bij SME Advies. Voor een totaalprijs van EUR 500,- (excl. BTW) neemt een ervaren adviseur de scan dan samen met u door en ontvangt u na afloop een adviesrapport over de kansen voor duurzaam wonen voor uw gemeente. Op maandagmiddag 29 januari organiseert de Programmaraad Kennisnetwerk Duurzaam Wonen een informatiebijeenkomst over de achtergrond en de mogelijkheden van de WoonkwaliteitScan. Geïnteresseerden kunnen zich bij Bregje van den Brand van SME Advies per e-mail met hun gegevens aanmelden voor deelname aan deze bijeenkomst.